Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Topsectoren - Sleuteltechnologieën beleid

Innovatie & technologie

In het kort

De afgelopen jaren hebben verschillende kabinetten een Topsectoren- en Innovatiebeleid op basis van sleuteltechnologieën gevoerd om in te zetten op kansrijke sectoren. Koninklijke Metaalunie is blij met deze aanpak, maar constateert tegelijkertijd dat het Topsectorenbeleid de afgelopen jaren moeilijk ‘bereikbaar’ was voor mkb-maakbedrijven. Het beleid richtte zich vooral op ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën. Mkb-maakbedrijven hebben daarentegen juist meer behoefte aan concrete ondersteuningsprogramma’s voor invoering van (nieuwe) productietechnologieën: productie-innovatie en digitalisering.

Belang van mkb-maakbedrijven
De Nederlandse mkb-maakindustrie vervult een unieke positie in Europa. De ‘typisch’ Nederlandse cultuur vind je hier ook terug: pragmatisch, niet hiërarchisch en gericht op slim bedenken en efficiënt toepassen. De innovaties in het mkb komen niet uit grote prestigeprojecten, maar uit doelmatig de markt bedienen met productie. De weerspiegeling hiervan is terug te vinden in een sterk ecosysteem van een aantal grote ondernemingen in combinatie met een grote groep kleine(re) mkb-bedrijven. Bij de groep mkb-maakbedrijven geldt: “als de krullenjongen een goed idee heeft, dan pakken we dat op.” Hiermee kunnen innovaties snel hun weg vinden naar concrete toepassingen. 


Feiten en Cijfers maakindustrie in Nederland
Een aantal relevante feiten en cijfers over de maakindustrie in Nederland:

  • De maakindustrie in Nederland bestaat inclusief de basismetaalindustrie uit 33.295 bedrijven (bron: CBS).
  • De maakindustrie biedt werkgelegenheid aan ruim 428.000 werknemers. 
  • Hiervan werken ruim 200.000 medewerkers in het mkb die daarmee €30 miljard directe omzet voor hun rekening nemen. 
  • Het merendeel van de werknemers in de sector is mbo opgeleid. Het aandeel hbo/wo opgeleide mensen neemt sterk toe. 
  • De markten waarin de mkb-maakbedrijven voor werkt is zeer divers. Van de medische en gezondheidsindustrie, de lucht- en ruimtevaart, energiesector, automotive, bouw en installatie, elektronica (semicon) en agro-food leverende en producerende machine- en apparatenbouwers, metaalwarenproducenten, meet- en regeltechnische oplossingen, engineering, las- en constructiewerk, gereedschappen, gietwerk,  verspaning, plaatbewerking, revisie en onderhoud tot handel en service.
  • De maakbedrijven variëren van ambachtelijk tot High Tech.


Topsectoren- en Innovatiebeleid sluit onvoldoende aan bij het mkb
Het huidige Topsectoren- en Innovatiebeleid op basis van sleuteltechnologieën richt zich in de praktijk te beperkt op het mkb. Door het gebrek aan aansluiting met de bestaande mkb-maakbedrijven worden kansen gemist om van een goed idee naar een in Nederland produceerbaar product te komen. De kennis van het slim en flexibel produceren is met name de kracht van het mkb. Dit zijn onmisbare factoren bij de doorontwikkeling van innovaties naar toepassingen in de praktijk. 


Hervorming Topsectorenbeleid noodzakelijk
Metaalunie is van mening dat een hervorming van het Topsectoren- en Innovatiebeleid noodzakelijk is. Het aangepaste beleid moet in ieder geval voorzien worden van een apart ‘mkb-spoor’ waarin ingezet wordt op toepassing van innovatie door het mkb. Dit moet bestaan uit:

  • ondersteuning van mkb-bedrijven bij de match met kennis- en topinstituten (bijvoorbeeld door mkb-gerichte kennismakelaars);
  • kennis- en opleidingsondersteuning voor mkb-bedrijven voor een optimale aansluiting tussen praktijk aan de ene kant en kennis- en topinstituten aan de andere kant; en 
  • erkenning van productie-innovatie als apart aandachtspunt met kansen. 

Tot slot: Het inzetten van gemeenschapsmiddelen voor innovaties die vervolgens productie buiten Nederland en de daarmee samenhangende werkgelegenheid opleveren, is geen goede besteding van deze middelen. Nieuwe technologie moet makkelijk aan kunnen sluiten op de productie in Nederland.

Ook interessant