Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Robotisering

Innovatie & technologie

In het kort

Robotisering wordt gezien als dé oplossing voor de versnelling en automatisering van productieprocessen. Robotiseren wordt vaak geassocieerd met het produceren van grote series. Het software gestuurd programmeren van robots maakt robots tegenwoordig ook geschikt voor ‘manarm’ produceren voor kleine series. Dit biedt juist mkb-maakbedrijven grote kansen. Door robotisering kunnen mkb-maakbedrijven productiever en concurrerender worden en kunnen werkgevers de schaarste aan technische vakmensen deels opvangen. Mkb-maakbedrijven staan te trappelen om te investeren in kennis over robotisering. Een kennis- en stimuleringsprogramma voor het mkb-bedrijfsleven onder regie van het ministerie van EZK is daarom noodzakelijk om snel kansen te benutten.

Robotisering: vierde industriële revolutie? 
Robotisering, onderdeel van de ‘vierde industriële revolutie’, wint snel terrein. Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van robotisering. Nederlandse ondernemingen behoren op het vlak van robotisering tot de koplopers in de wereld. Robotisering is al lang niet meer alleen interessant voor grote ondernemingen, maar wordt ook steeds interessanter voor mkb-ondernemers.


Productiever, concurrerender en (deels) oplossing schaarste aan vakmensen
Door versnelling van de robotisering wordt de arbeidsproductiviteit van mkb-maakbedrijven vergroot. Hiermee worden bedrijven ook weer concurrerender ten opzichte van het buitenland. De grootste uitdaging voor het mkb, namelijk het grote tekort aan inzetbare technische vakmensen, zal zonder robotisering niet opgelost kunnen worden. Robotisering kan namelijk de schaarste van technische vakmensen gedeeltelijk opvangen. Kortom: niet alleen vanuit het perspectief van innovatie is robotisering kansrijk, maar zeker ook vanuit het perspectief van de uitdagingen met betrekking tot de arbeidsmarkt van technici.


Toepassing van robotisering in het mkb loopt achter bij de mogelijkheden
Het gebrek aan goede ondersteuning op maat vormt de grootste drempel voor mkb-bedrijven om aan de slag te gaan met robots. Metaalunie is van mening dat de bereikbaarheid van robotisering voor het mkb – en daarmee het groeipotentieel – extra aandacht moet krijgen. Een kennis- en stimuleringsprogramma onder regie van het ministerie van EZK waarbij publieke en private partijen samen kennis ontwikkelen, toepasbaar en toegankelijk maken, kan deze drempel wegnemen. 


Kennis- en stimuleringsprogramma voor mkb noodzakelijk
Koninklijke Metaalunie is van mening dat er een apart stimuleringsprogramma ‘Robotisering mkb-bedrijfsleven’ moet komen, waaruit de concrete toepassingen van robotisering en de toegevoegde waarde voor diverse toepassingen in een productiebedrijf direct zichtbaar worden gemaakt. Metaalunie wil dit graag samen met de Smart Industry fieldlabs – met ondersteuning vanuit het ministerie van EZK – ontwikkelen tot een compleet en “one stop shop” traject.  

Het programma moet bestaan uit: 

  • een kennisontwikkelingsprogramma voor het mkb;
  • financiering van trainings- en opleidingsmogelijkheden voor management en personeel; en
  • het inrichten van toegepaste fieldlabs voor kennisontwikkeling en -verspreiding van gerobotiseerde productieprocessen. 

Ook interessant