Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

CYberRAting: laat zien dat je bedrijf veilig is

Nieuws
10 jul 2023
CYberRAting: laat zien dat je bedrijf veilig is

In het kort

  • Certificering bewijst cyberveiligheid
  • Ook voor Metaalunieleden

CYberRAting (CYRA) is een systeem van certificering, waar bedrijven kunnen aantonen tot op welk niveau hun Cyberveiligheid op orde is. Dit wordt steeds relevanter naarmate de nieuwe richtlijn Cybersecurity - de NIB 2 - voor grote machinebouwers van kracht wordt. Om het voor de toeleverende bedrijven éénvoudig te houden en ze niet op te zadelen met overbodige verplichtingen, is CYRA ontwikkeld. De partijen erachter zijn ASML, Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport en TüV Nord. Deze partijen hebben CYRA ondergebracht in een onafhankelijke Stichting zodat een bedrijf zich kan laten certificeren door hun eigen certificerende instelling van keus.

Met deze certificering is het net als met andere vormen van certificering. Het is een bewijs dat een bedrijf aan een bepaald niveau (er zijn vier niveaus) van cyberveiligheid voldoet. Het is dus een door een onafhankelijke organisatie geleverd bewijs dat het, tot dat niveau, oké met je gaat als bedrijf qua Cyberveiligheidsmaatregelen. Dat kan voldoende zijn voor het bedrijf die wél onder de NIB 2 valt. “Zo wordt voorkomen dat ook bedrijven die niet hoeven te voldoen aan de richtlijn, wél een heel circus op moeten zetten alsof ze er wel aan moeten voldoen!” aldus Rard Metz Programmamanager Smart Industry en adviseur Teqnow van Koninklijke Metaalunie. “Bovendien is het praktisch en ingericht op waar het in een bedrijf om gaat”. Om die reden neemt Koninklijke Metaalunie deel aan CYRA. Het systeem staat alleen open voor leden van deelnemende organisaties (licentiehouders). Koninklijke Metaalunie is zo’n licentiehouder en biedt daardoor leden de mogelijkheid hier gebruik van te maken.

Kijk voor meer informatie over CYRA op cyberrating.nl.
Meer weten over Cybersecurity en ledenvoordelen hierover van Metaalunie? Kijk op ICT & cybersecurity (metaalunie.nl) of neem contact op met Rard: metz@metaalunie.nl

Gerelateerde artikelen