Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Illegale software

ICT & software
24 jun 2024

In het kort

Bij het illegaal downloaden/gebruiken van software binnen uw bedrijf bestaat de kans dat u een flinke vergoeding moet betalen aan de leverancier van die software. Let er daarom goed op dat niet zomaar software wordt gedownload of geïnstalleerd.  

Regelmatig krijgen wij vragen van leden over het gebruik van illegale software. Vaak is dit omdat er een brief of e-mail van een softwareleverancier of vertegenwoordiger is ontvangen. Denk in dat geval aan partijen als BSA, SolidWorks of CJCH Solicitors. In de brief wordt dan aangegeven dat op één of meerdere computers in het netwerk illegale software is gevonden.

Een softwareleverancier kan als enige bepalen wie zijn software mag hebben en gebruiken. Dat komt omdat hij meestal de partij is die de auteursrechten op die software heeft. De softwareleverancier kan anderen het recht geven de software ook te gebruiken. Dit recht noemen we een licentie.


Download of gebruikt u software zonder de licentie die u nodig heeft, en komt de softwareleverancier daarachter, dan kunt u hierop door hem worden aangesproken. Het maakt niet uit wie de software heeft geïnstalleerd (bijv. een stagiair). Ook is onbelangrijk of u de software echt heeft gebruikt.

Wel moet de leverancier aantonen dat de software ook op een computer is geïnstalleerd die van uw bedrijf is. Zodra dat is vastgesteld, kunt u eigenlijk niets anders dan in gesprek gaan met de softwareleverancier om tot een oplossing te komen. In het beste geval zal de softwareleverancier er genoegen mee nemen dat u de noodzakelijke licentie(s) alsnog koopt. De softwareleverancier is niet verplicht hier genoegen mee te nemen. Het komt regelmatig voor dat de partij die de software illegaal heeft gedownload alsnog een (extra) licentie moet kopen, een boete moet betalen, een onderhoudscontract moet afsluiten of schade moet vergoeden.

Staat de software niet op een bedrijfscomputer, maar op een privécomputer van bijvoorbeeld een werknemer of stagiair? Dan bent u mogelijk niet aansprakelijk.

Wees voorzichtig
Ons advies is er altijd op te letten dat er in uw bedrijfsnetwerk geen illegale software aanwezig is. Het is daarom verstandig om van tijd tot tijd uw licenties goed te controleren en uw personeel en anderen te wijzen op de mogelijke nadelige gevolgen van het installeren of gebruiken van illegale software.


Meer informatie?
Voor vragen of hulp bij uw specifieke situatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze adviseurs van de afdeling Bedrijfsjuridisch Ledenadvies, telefoon 030 - 605 33 44.