REACH is een Europese verordening voor chemische stoffen. Het doel van REACH is dat alle bedrijven in de hele toeleveringsketen van een chemische stof zich ervan verzekeren dat de stoffen zo veilig mogelijk worden geproduceerd, in de handel worden gebracht en/of worden gebruikt. De verantwoordelijkheid ligt bij de bedrijven.
Onder de verordening vallen chemische verbindingen, preparaten (mengsels van twee of meer stoffen) en stoffen die voorkomen in voorwerpen (zoals cadmium in kunststoffen). De stoffen zijn opgenomen in de zogenoemde ‘Kandidatenlijst’, welke online raadpleegbaar is via: https://echa.europa.eu/candidate-list-table
Verplichtingen op grond van REACH-verordening geldend voor de Europese markt
In deze verordening zijn regels gesteld over de informatievoorziening van het gebruik van de in de Kandidatenlijst opgenomen stoffen. De rol van het bedrijf bepaalt hoeveel informatie een bedrijf moet geven over het gebruik van een chemische stof. De verordening maakt onder andere onderscheid tussen ‘leveranciers van stoffen en mengsels’, ‘leveranciers van voorwerpen’ en ‘downstreamgebruikers’. Een bedrijf kan meerdere rollen vervullen onder de verordening.
Leverancier van stoffen en mengsels
De leverancier/fabrikant van een stof of mengsel dat een van de stoffen uit de Kandidatenlijst bevat, verstrekt de afnemer van de stof of het mengsel een veiligheidsinformatieblad (digitaal of op papier). Dit veiligheidsinformatieblad bevat informatie over de gebruikte stoffen. Daarnaast wordt aangegeven hoe met deze stoffen veilig kan worden omgegaan. Door de veiligheidsinformatiebladen door te geven in de gehele toeleveringsketen, blijft iedereen op de hoogte van de aanwezigheid van de chemische stof.
Leverancier van voorwerpen
Een leverancier van een voorwerp dat een stof bevat die is opgenomen in de Kandidatenlijst en waarvan de stof in een concentratie van meer dan 0,1 gewichtsprocent (g/g) in het voorwerp aanwezig is, is op grond van de verordening verplicht om voldoende bekende informatie aan de afnemer te verstrekken. Hieronder valt tenminste de naam van de stof om zo veilig gebruik van dat voorwerp mogelijk te maken.
Een voorwerp is volgens de verordening: ‘Een object waaraan tijdens de productie een speciale vorm, oppervlak of patroon wordt gegeven waardoor zijn functie in hogere mate wordt bepaald dan door de chemische samenstelling.’
Om uw voorwerp te kunnen maken, heeft u mogelijk stoffen en/of mengsels nodig. Op basis van het informatieveiligheidsblad dat u van uw leverancier van stoffen en mengsels ontvangt, kunt u bepalen of en hoeveel van een chemische stof in uw product wordt verwerkt.
Heeft u geen stoffen of mengsels maar juist voorwerpen nodig om tot uw (eind)product te komen, dan geldt ook voor uw leverancier de verplichting om aan u de naam van de gebruikte stof te verstrekken.
Downstreamgebruiker
Ondernemingen of individuele ondernemers die de chemische stoffen gebruiken bij de industriële activiteiten of beroepsactiviteiten worden downstreamgebruikers genoemd. Gebruikers moeten kunnen aangeven op welke manier ze de stof gebruiken. Downstreamgebruikers moeten leveranciers op de hoogte stellen als de voorgestelde risicobeheersmaatregelen van de stoffen of mengsels niet passend zijn en wanneer zij nieuwe informatie krijgen over gevaren.
Meerdere rollen in de verordening
Het is mogelijk dat u zowel een downstreamgebruiker bent als een leverancier van een voorwerp. U moet dan aan zowel de verplichtingen voor een downstreamgebruiker als aan de verplichtingen voor een leverancier van een voorwerp voldoen.
Een REACH-verklaring
Bent u een leverancier van een voorwerp en wordt u gevraagd een REACH-verklaring te ondertekenen? Dan kunt u dit zonder zorgen doen indien u zeker weet dat voor uw product geldt dat die geen stof bevat uit de Kandidatenlijst, of dat uw product wel een dergelijke stof bevat, maar deze de 0,1 gewichtsprocent niet overstijgt. Indien dit niet zeker is, zult u dit moeten onderzoeken. Mogelijk heeft u dan een verplichting om aan uw afnemer de aanwezigheid van de chemische stof in uw product te vermelden.
U kunt er ook voor kiezen om bij ieder verkocht product een algemene verklaring af te geven waaruit blijkt dat het geen stof van de Kandidatenlijst bevat of dat de stof niet meer dan 0,1 gewichtsprocent in het voorwerp aanwezig is. De wijze van aanleveren van de informatie over het gebruik van de stof in het product is in de wet niet geregeld en daarmee vormvrij.
REACH-Helpdesk
De REACH-Helpdesk van de overheid geeft informatie over de inhoud van REACH en beantwoordt al uw vragen over de verplichtingen die REACH met zich meebrengt. Centraal staat een website met onder andere een leidraad, overzichten, veel gestelde vragen en een elektronisch vragenformulier.
www.reach-helpdesk.nl / (070) 373 59 05 / (op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur)
Contact
Stel uw vraag aan een van onze adviseurs bestuursrecht via bj@metaalunie.nl of bel ons op 030 - 605 33 44.