Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Meldplicht schadelijke stoffen: SCIP-database

Europese regelgeving schadelijke stoffen

In het kort

  • De Kaderrichtlijn afvalstoffen, welke is geïmplementeerd in het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke stoffen, verplicht bepaalde producenten informatie aan te leveren aan het ECHA via de SCIP-database.
  •  Het doel is om het recyclen van producten veiliger te maken en de informatie over gevaarlijke chemicaliën in producten te verbeteren.

Wettelijke grondslag
De kaderrichtlijn afvalstoffen, in het Engels Waste Framework Directive (WFD), is een richtlijn van de Europese Unie van 17 juni 2008. Deze richtlijn is in 2018 gewijzigd. In deze wijziging is opgenomen dat het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) een databank opzet voor gegevens over gevaarlijke stoffen in materialen en producten. Deze gegevens moeten vanaf 5 januari 2021 door leveranciers aan het ECHA worden aangeleverd. Het doel is om het recyclen van producten veiliger te maken en de informatie over gevaarlijke chemicaliën in producten te verbeteren. 

De richtlijn is reeds geïmplementeerd in nationale regelgeving. In artikel 7a van het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen wordt deze verplichting opgenomen. Bedrijven die voorwerpen leveren die stoffen van de kandidatenlijst bevatten (met meer dan 0,1% w/w) en deze in de EU op de markt brengen, zijn verplicht om informatie over deze voorwerpen in te dienen.

Valt u onder de SCIP-meldplicht?
Of u onder de SCIP-meldplicht valt, hangt af van de grondstoffen in de door u geproduceerde producten. Valt een van deze stoffen onder de kandidatenlijst en is deze stof met meer dan 0,1% massaprocent aanwezig in het product, dan heeft u een meldingsverplichting aan het ECHA. De kandidatenlijst vindt u via de volgende link: https://echa.europa.eu/nl/candidate-list-table. Als u op ‘Filter the list’ klikt, kunt u in de lijst zoeken naar stoffen. 

Op de website van de ECHA staat een handig stappenplan die u kunt gebruiken om te bepalen of u een meldplicht heeft. In dit stappenplan geven zij tevens een toelichting. Het stappenplan kunt u vinden via de volgende link: https://echa.europa.eu/nl/scip-suppliers-of-articles


Contact
Stel uw vraag aan een van onze adviseurs bestuursrecht via bj@metaalunie.nl of bel ons op 030 - 605 33 44.

Ook interessant