Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Technieksector roept op tot actie: Kamerdebat bevestigt urgentie arbeidsmarktaanpak

Nieuws
23 mei 2025
Technieksector roept op tot actie: Kamerdebat bevestigt urgentie arbeidsmarktaanpak

In het kort

  • Technische sector luidt de noodklok
  • Arbeidsproductiviteit krijgt politieke aandacht
  • Tijd voor concrete maatregelen

De structurele krapte op de arbeidsmarkt raakt het hart van de Nederlandse economie. Dat was ook de centrale boodschap in een position paper van Koninklijke Metaalunie, samen met FME, Techniek Nederland, Bouwend Nederland, WENB en BOVAG, voorafgaand aan het Kamerdebat van dinsdag 21 mei jl. De technieksector luidt al langer de noodklok en deed een krachtige oproep aan het kabinet om nu écht door te pakken: “Zonder voldoende vakmensen kunnen we de maatschappelijke opgaven waar Nederland voor staat simpelweg niet waarmaken,” aldus Mark Helder, voorzitter van Metaalunie.

Tijdens het debat bleek dat de urgentie breed wordt gevoeld. De thema’s die door de technieksector zijn aangedragen – arbeidsproductiviteit, Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en een toekomstbestendige arbeidsmarktinfrastructuur – kregen veel aandacht. Helder: “Positief, maar tegelijkertijd blijft veel nog hangen aan toekomstige plannen en agenda’s die later dit jaar worden gepresenteerd. De bezorgdheid binnen de sector is dan ook groot: wanneer komt het kabinet daadwerkelijk met concrete maatregelen?”

Arbeidsproductiviteit als sleutel
De technieksector bracht in het debat een opvallend nieuw perspectief: arbeidsproductiviteit als voorwaarde voor strategische autonomie, met name in de context van defensie. “Als Nederland de miljarden aan extra defensie-uitgaven daadwerkelijk wil omzetten in productie, dan is een forse productiviteitsimpuls in de MKB-maakindustrie onmisbaar,” aldus Helder. “Innovatie, digitalisering en scholing zijn daarbij essentieel.”

Oproep tot actie
De gezamenlijke technieksector dringt aan op vijf speerpunten:

  • Structurele investeringen in technisch onderwijs, inclusief verhoging mbo-bekostiging en verlaging collegegeld voor technische studies.
  • Flexibeler onderwijs en betere aansluiting op de arbeidsmarkt, met nadruk op modulair en praktijkgericht leren.
  • Een breed gedragen LLO-beleid met publieke én private verankering.
  • Een gericht actieplan arbeidsproductiviteit met aandacht voor de mkb-praktijk.
  • Een ‘oranje kaart’ voor gereguleerde arbeidsmigratie buiten de EU, naast het behouden van de kennismigrantenregeling.


Lees hier de hele oproep van de technieksector.

Cursussen