Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Energietransitie loopt spaak door technicitekort

Nieuws
31 mei 2023
Energietransitie loopt spaak door technicitekort

In het kort

  • Weinig vertrouwen sector in duurzaamheidsambities overheid
  • Afschaffen STAP-budget slecht voor terugdringen personeelskrapte
  • Groeiende belang duurzaamheid maakt techniek aantrekkelijker vak

Het personeelstekort in de technische branche blijft een groot struikelblok voor de energietransitie, en daarmee komt de haalbaarheid ervan in het geding. 53% van de organisaties in de technische sector beaamt dit. Bovendien zorgt de energietransitie volgens vier op de tien (42%) dat er nog meer vacatures bijkomen. Dit is een flinke uitdaging voor de sector, omdat de branche al jaren kampt met enorme tekorten. 

Dit blijkt uit de zevende editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC onder ruim 1.000 HR-beslissers in technische bedrijven, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers. ‘Het ROVC bevestigt wat we als technische sectoren in het Aanvalsplan Arbeidstekorten hebben opgenomen. Zowel qua problematiek als qua mogelijke oplossingsrichtingen. Werkgevers hebben hier meer kennis en tools voor nodig en dat staat hoog op onze agenda’, reageert Marianne van Loenhout, programmamanager Onderwijs en Arbeidsmarkt bij Koninklijke Metaalunie. 

Klimaatdoelstellingen onhaalbaar
Het vertrouwen van de sector in de duurzaamheidsambities van de overheid is laag. Nederland heeft zich ten doel gesteld dat in 2030 alle energie uit duurzame bronnen moet komen. Bijna de helft (45%) van alle HR-beslissers acht deze doelstelling onhaalbaar. Daarnaast moet in 2050 de energievoorziening bijna helemaal duurzaam zijn. Dit vindt 46% van de HR-beslissers een onhaalbare doelstelling. Uit eerdere edities van de TechBarometer bleek ook al een dergelijk laag vertrouwen. Toch bestempelt een vijfde (19%) van de technische organisaties de energietransitie als de belangrijkste ontwikkeling binnen de techniek.

John Huizing, directeur van ROVC zegt dat zonder nieuwe maatregelen de arbeidskrapte niet alleen een streep zet door de energietransitie, ook worden we als land minder innovatief met alle gevolgen voor de welvaart van dien. ‘Zij-instromers vormen een belangrijk onderdeel van de oplossing, maar zij moeten wel geënthousiasmeerd worden om zich te laten omscholen voor de techniek. Met het afschaffen van het STAP-budget, één van de belangrijkste middelen binnen het overheidsinitiatief Leven Lang Ontwikkelen, gaat een laagdrempelige manier om kennis te maken met ons vak verloren. Zonde, want het was in potentie een effectief instrument om het personeelstekort terug te dringen en duurzaamheidsambities waar te maken. Ik hoop dat we met de overheid, organisaties en brancheverenigingen kunnen kijken naar een goed alternatief.’

Krimp fossiele industrie biedt kansen 
De helft (51%) van de HR-beslissers vindt dat het stoppen met fossiele projecten, waardoor personeel uit steenkool-, olie- en gasprojecten beschikbaar komt, kansen biedt voor het omscholen van deze groep naar de techniek. Daarnaast maakt het groeiende belang van duurzaamheid de techniek een aantrekkelijker vak. 55% van de potentiële zij-instromers onderschrijft dit. 

Over de TechBarometer
De online onderzoeken ten behoeve van de TechBarometer 2023 zijn uitgevoerd door Markteffect in opdracht van ROVC en TechniekOpleiding.nl. De respondentengroep van de HR-beslissers beslaat 1.000 respondenten die allemaal (mede)beslisser zijn van het personeelsbeleid en HR-gerelateerde zaken in techbedrijven. De respondentengroep van technici bestaat uit 2.727 techneuten. De groep potentiële zij-instromers bestaat uit 1.038 respondenten die momenteel werkloos zijn of werken in andere branches dan de techniek.