Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Bijzondere samenwerking met Hanzehogeschool Groningen

Noord
18 jun 2024

OP ZOEK NAAR MEER UITVOERINGSKRACHT VOOR INNOVATIES 
De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er wel weer iets tussen waardoor de innovatie niet verder wordt opgepakt. Veel leden van Koninklijke Metaalunie zullen de situatie wel herkennen. De wil is er en toch komt de innovatie vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met district Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten. 

Volgens Mira Bloemen-Bekx, lector Regionaal Innovatievermogen van de Hanze, weten de meeste mkb’ers wel dat innovatie nodig is voor de continuïteit en het succes van hun onderneming: “Innoveren is echter een vaardigheid die je moet beheersen. Het gaat niet alleen om het idee voor een product of dienst, maar vooral om de kracht van jezelf en je organisatie om dat idee succesvol verder te brengen.” 

Kopgroep 
De Hanzehogeschool, die naast onderwijs ook aan praktijkgericht onderzoek doet, is daarom begonnen met het project ‘Grip op innovatie’. District Noord van Koninklijke Metaalunie doet eraan mee, net als Bouwend Nederland. District Noord leverde twee mkb-ondernemingen aan die nu meewerken aan een profiel dat beschrijft wat een innovatief bedrijf nu precies onderscheidt van andere bedrijven. Bloemen-Bekx noemt deze bedrijven ‘de kopgroep van het peloton’. En: “We willen hun succesformule vastleggen.” 

Oplossingen 
Na de zomervakantie volgt de tweede fase waarin lidbedrijven die voldoen aan het opgestelde profiel worden uitgenodigd voor deelname aan het project. Bloemen-Bekx: “We denken aan een groep van zo’n vijftien bedrijven. Dus als er metaalbedrijven zijn die hun innovatiekracht willen verbeteren, dan kunnen ze zich melden bij hondelink@metaalunie.nl. Met deze groep onderzoeken we hindernissen en leveren we ook oplossingen.” 

DNA 
In de derde fase worden de oplossingen uitgewerkt in steun vanuit de brancheverenigingen en wellicht ook vanuit de hogeschool. Bloemen- Bekx verwacht dat ‘Grip op innovatie’ iets zal toevoegen aan bestaande en nieuwe leer- en verbeteringstrajecten die de brancheverenigingen aanbieden. “Het doel is dat de innovatieve vaardigheden als het ware in het bedrijfs-DNA komen te zitten zodat er een werksfeer van permanente verbetering ontstaat.” 

Contactpersoon 
Philippe Hondelink, Regiosecretaris District Noord
hondelink@metaalunie.nl 

Gerelateerde artikelen