Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

VVD Kamerlid Thierry Aartsen op bezoek bij MKB-maakindustrie

Nieuws
06 jun 2023
VVD Kamerlid Thierry Aartsen op bezoek bij MKB-maakindustrie

In het kort

  • Mkb-maaksector is ‘stille’ kracht is van Nederlandse economie
  • Enorme stappen op het vlak van verduurzaming.
  • Maak circulaire maakindustrie onderdeel van klimaatplannen

Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) is op werkbezoek geweest bij twee leden van Koninklijke Metaalunie. Aartsen bezocht, samen met Metaalunievoorzitter Mark Helder, Willemse Staalconstructies B.V. en Bregil B.V. in Gilze. Aartsen is namens de VVD mkb-woordvoerder in de Tweede Kamer. Tijdens het werkbezoek zijn veel onderwerpen aan de orde gekomen. Zo is gesproken over het tekort aan (technische) vakmensen, het belang van stimuleren van procesinnovatie bij mkb-maakbedrijven, digitalisering, kansen voor een circulaire maakindustrie en verduurzaming van het mkb. Uiteraard kwam ook het belang van vermindering van de regeldruk voor mkb-bedrijven aan de orde. 

Tekort aan vakmensen en innovatiestimulering mkb

Tijdens het werkbezoek is nadrukkelijk stilgestaan bij de grootste uitdaging van het moment voor mkb-maakbedrijven, namelijk ‘hoe krijg en behoud ik voldoende gekwalificeerd (technisch) personeel’. Nogmaals is duidelijk gemaakt dat voldoende technische vakmensen essentieel is om de energietransitie te realiseren, die het kabinet gepresenteerd heeft in haar plannen. Daarnaast is aan de orde gekomen hoe met name het mkb ook vanuit de overheid geholpen kan worden op het vlak van procesinnovatie en digitalisering. 

Procesinnovatie vergroot de arbeidsproductiviteit en daarmee de concurrentiekracht van mkb-maakbedrijven. Op dit moment is stimulering vanuit de overheid om specifiek het mkb te ondersteunen bij productie-innovatie (bijvoorbeeld door digitalisering) onvoldoende georganiseerd. Metaalunie pleit voor stimuleringsprogramma’s vanuit de overheid die bereikbaarder zijn voor het mkb. 

Verduurzaming
Net als voor het kabinet, staat verduurzaming hoog op de agenda van mkb-maakbedrijven. Tijdens het bezoek van Aartsen aan Willemse Staalconstructies en Bregil kwam dit ook duidelijk naar voren. “Mkb-maakbedrijven nemen enorme stappen op het vlak van verduurzaming. Wel is van belang dat er qua energievoorziening bijvoorbeeld voldoende alternatieven zijn voor gas. Helaas constateren wij dat dit niet altijd het geval is. Onder andere door een gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnetwerk”, aldus Metaalunievoorzitter Mark Helder. Ook zijn de kansen voor een circulaire maakindustrie onder de aandacht gebracht. Dit in relatie tot de klimaatopgave en om minder afhankelijk te zijn van grondstoffen uit landen buiten de EU. Helder: “Het is van belang om de circulaire maakindustrie echt inclusief financiële middelen onderdeel te maken van de klimaatplannen van dit kabinet.”

Stille kracht
Aartsen liet tijdens zijn bezoek aan Gilze weten dat de mkb-maaksector een ‘stille’ kracht is van onze economie. “Mkb-maakbedrijven zorgen voor veel werkgelegenheid, hebben een groot  innovatievermogen en zorgen voor stabiliteit van onze (regionale) economie.”

Aartsen krijgt snelcursus lassen.