Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Nationale CO₂-heffing opgeschort tot 2030

Nieuws
03 jul 2025
Nationale CO₂-heffing opgeschort tot 2030

In het kort

  • Praktische uitvoerbaarheid roept zorgen op
  • Oneerlijke concurrentiepositie Nederlandse bedrijven
  • Randvoorwaarden verduurzaming niet op orde

De nationale CO₂-heffing voor bedrijven wordt vanaf 2026 opgeschort, zo heeft een Kamermeerderheid besloten. Deze maatregel, die sinds 2021 van kracht was om de industrie extra te belasten op CO₂-uitstoot bovenop het Europese ETS, wordt gepauzeerd tot ten minste 2030. Voor de MKB-maakindustrie biedt dit op korte termijn verlichting, maar er zijn ook risico’s op langere termijn. 

De opschorting volgt op aanhoudende signalen uit het bedrijfsleven over praktische belemmeringen. Het overvolle elektriciteitsnet, vertraagde vergunningstrajecten door de stikstofcrisis en het ontbreken van infrastructuur voor waterstof en CO₂-opslag maken verduurzaming moeilijk. Vooral kleinere bedrijven ervaren de heffing als een financiële last zonder dat deze leidt tot effectieve verduurzaming. Daarnaast zorgt de heffing voor een ongelijk speelveld, omdat omringende landen geen vergelijkbare nationale belasting kennen.

Korte termijn voordelen, lange termijn risico’s
De opschorting betekent dat bedrijven tijdelijk geen extra heffing betalen bovenop het Europese ETS, minder administratieve lasten hebben en beter concurreren binnen de EU. Het kabinet waarschuwt dat Nederland hierdoor Europese subsidies misloopt, zoals uit het EU Innovation Fund en het Social Climate Fund. Dit kan investeringen in collectieve verduurzamingsprojecten, zoals netverzwaring of pilotfaciliteiten, beperken – projecten waar ook MKB-maakbedrijven van profiteren.

Blijvende verplichtingen
Hoewel de nationale heffing vervalt, blijven andere verplichtingen van kracht. Grote uitstoters vallen onder het EU ETS en moeten CO₂-rechten kopen. De CBAM-invoertaks op CO₂ in geïmporteerde producten zoals staal en aluminium blijft bestaan. Daarnaast krijgen steeds meer MKB-maakbedrijven te maken met de CSRD-rapportageplicht voor duurzaamheid, vooral als toeleverancier van grotere ondernemingen.

Meer weten?
Metaalunieleden kunnen voor meer informatie contact opnemen met een van de Metaalunie Ledenadviseurs of de themapagina Duurzaam ondernemen bekijken.

Cursussen