Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

'Ondersteuning verduurzaming mkb kan beter'

Nieuws
08 jul 2025
'Ondersteuning verduurzaming mkb kan beter'

In het kort

  • Subsidies vaak te complex
  • KGG wil mkb beter helpen
  • Netcongestie remt verduurzaming af

Koninklijke Metaalunielid Frank Wiersma van Itter bv uit Hardenberg pleitte tijdens een bijeenkomst van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) voor betere ondersteuning van mkb-bedrijven bij verduurzaming. Hij wees onder meer op complexe subsidieregelingen, administratieve lasten en netcongestie als grote obstakels.

De bijeenkomst, die plaatsvond op maandag 7 juli, stond in het teken van het kabinetsprogramma Verduurzaming MKB en bracht ondernemers, brancheorganisaties en beleidsmakers samen, onder wie demissionair minister Sophie Hermans en Jacco Vonhof (MKB-Nederland).

Mkb nog nadrukkelijker speerpunt voor KGG
Minister Hermans heeft ruim 4 miljard euro per jaar tot haar beschikking voor verduurzaming van het mkb. De minister gaf aan dat de afgelopen jaren vooral ook in het mkb veel slagen zijn gemaakt op het vlak van verduurzaming. Van het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen tot isolatie en ledverlichting: veel bedrijven zijn ook al bezig met verduurzamende proces- en productinnovatie en het slimmer omgaan met grondstoffen. Uit onderzoek van KGG blijkt dat circa drie kwart van de mkb-ondernemers in Nederland graag wil verduurzamen. Deels omdat het een interessant verdienmodel is, maar ook bijvoorbeeld omdat steeds meer opdrachtgevers van mkb-bedrijven nadrukkelijk duurzaamheidseisen stellen.

Mkb wil wel, maar vindt niet altijd de weg
Uit onderzoek van KGG blijkt ook dat veel mkb-ondernemers vaak moeite hebben om de weg te vinden naar allerlei verduurzamingsregelingen die door het ministerie zijn opgetuigd. Door de veelheid aan websites, loketten en regelingen zien veel mkb’ers door de bomen het bos niet meer als het gaat om bijvoorbeeld subsidies. Daarnaast zijn verduurzamingssubsidies vaak een onevenredige administratieve last voor mkb’ers. Tijdens de bijeenkomst toonde KGG zich schuldbewust op dit vlak: ondersteuning van het mkb moet eenvoudiger. Doel van de bijeenkomst was dan ook om handreikingen op te halen hoe zaken beter en efficiënter kunnen.

Frank Wiersma inspireert minister Hermans
Frank Wiersma van Itter bv gaf een inkijkje in het verduurzamingsproces van het bedrijf in de afgelopen jaren. Het bedrijf is toeleverancier van fijnmechanische componenten en modules. Waar heeft Itter qua ondersteuning van de overheid wat aan gehad? Wat verliep moeizamer? Maar vooral ook: wat kunnen we concreet beter doen qua ondersteuning van het mkb? Wiersma: “Uiteraard heb ik veel gehad aan bijvoorbeeld de SDE++-regeling, maar ik liep ook vaak wel tegen muren op. Zoals bij een subsidieaanvraag voor een innovatieve methode om mijn bedrijfspand te koelen. De nieuwste innovaties vallen vaak nog niet binnen vastgestelde kaders voor subsidie en werden daardoor automatisch afgewezen. Ook de enorme administratieve rompslomp bij het aanvragen was vaak frustrerend en heeft veel van mijn geduld gevraagd.”

Roze olifant in de zaal: netcongestie
De bijeenkomst ging met name over de brede aanpak van verduurzaming van het mkb. Maar de roze olifant in de zaal was uiteraard ‘netcongestie’. Wiersma gebruikte het moment dan ook om dit belangrijkste onderliggende probleem van verduurzaming in Nederland te benoemen. Wiersma: “Als we op het thema netcongestie niet snel echt stappen maken, door bijvoorbeeld de mogelijkheden voor energyhubs en flexibeler gebruik van het netwerk uit te breiden, kunnen we alle andere initiatieven op het vlak van verduurzaming in de ijskast zetten.” Minister Hermans en Jacco Vonhof erkenden de zorg van Wiersma. Minister Hermans gaf aan dat wat betreft netcongestie veel stappen worden genomen. Van investeringen tot het wettelijk aanpassen van kaders, waardoor het delen van stroom en het faciliteren van energyhubs eenvoudiger wordt.

Cursussen