Werk uitvoeren in het Verenigd Koninkrijk
Wanneer u werk gaat of laat uitvoeren in het VK dan moet u voldoen aan een aantal regels. Sinds 1 januari 2021 is er géén vrij verkeer meer voor burgers tussen het VK en de EU. Ook de Europese detacheringsrichtlijn geldt niet (meer) in het VK. Vanaf 2021 is het nieuwe Britse Points-Based Immigration System van toepassing.
Voor ondernemers en personeel dat vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk gaat voor (tijdelijke) werkzaamheden, zoals installatie, reparatie en onderhoud, geldt het volgende:
- U of uw werknemer mag maximaal 6 maanden in het VK blijven zonder een visum. U kunt in die periode ook heen en weer reizen.
- Toegestane activiteiten: U mag tijdens uw verblijf als ondernemer of als werknemer van een buitenlandse fabrikant / leverancier installatie-, sloop-, reparatie- en servicewerkzaamheden uitvoeren. Daarnaast mag u ook advies geven over apparatuur, en computer hardware en software. Dit, en meer activiteiten, leest u in appendix 3 van het Points-Based Immigration System: Permitted activities for all visitors.
Belangrijk: Er moet inzake de werkzaamheden een koopcontract, leveringscontract of leasecontract met een Brits bedrijf of organisatie zijn. Dit moet u op verzoek van de autoriteiten kunnen tonen.
De Britse overheid heeft ook een tool op haar website waar u zelf kunt vaststellen wanneer wel of geen visum nodig is.
Lokale arbeidsvoorschriften gelden
Bij het uitvoeren van werk in een ander land gelden de lokale regels. Denk hierbij aan het aantal maximaal toegestane uren per werkweek, minimale rusttijden, veiligheid, regels rondom werken op officiële feestdagen, e.d. > Lees meer informatie die specifiek voor het VK geldt.
Werken in de BOUW - Construction Industry Scheme (CIS) registratie
Wanneer u werk verricht in het VK wat daar als bouw gezien wordt, is het van belang dat u op de hoogte bent van het Construction Industry Scheme en zich (indien nodig) registreert. Via de Construction Industry Scheme ( CIS ) trekken aannemers geld af van de betalingen aan een onderaannemer en geven dit door aan de Britse belastingdienst, de HM Revenue and Customs ( HMRC ).
De inhoudingen gelden als voorschotten op de loonbelasting en de volksverzekeringen van de onderaannemer. Aannemers moeten zich aanmelden voor de regeling. Onderaannemers hoeven zich niet te registreren, maar er wordt een hoger tarief ingehouden op hun facturen als ze niet geregistreerd zijn.
> Lees meer over de CIS-registratie en wanneer dit nodig is. Ook kunt u op deze site een overzicht vinden welk werk er als bouw gezien wordt, zodat u kunt bepalen of u hiermee rekening moet houden.
Documenten ter plaatse
Een geldig paspoort en een A1 formulier (aanvragen via www.svb.nl) moet u of de werknemers altijd bij zich hebben. Daarnaast is een kopie van de opdracht vereist (zie hierboven). Zorg dat u kunt aantonen hoeveel uur er gewerkt is en hoeveel pauzes er zijn genomen en wanneer. Laat een logboek bijhouden per ondernemer / werknemer, i.v.m. eventuele controles van de arbeidsinspectie. Wanneer er een CIS registratie is gedaan, zorg dan dat er ter plaatse een kopie beschikbaar is (te maken). Tot slot is het verstandig om een bewijs van het loon mee te geven of digitaal beschikbaar te (kunnen) maken, zoals een loonstrook en/ of een verklaring over het uurloon. Het is praktisch om vooraf af te spreken wie contactpersoon is bij een controle.
Documenten ter plaatse - overzicht
- Geldig paspoort is nodig (ID kaart geldt niet meer in het VK).
- Bewijs sociale verzekering, d.m.v. een A1 formulier (www.svb.nl), ook voor ZZP-er / DGA
- Kopie opdracht
- Kopie CIS registratie indien van toepassing
- Logboek gewerkte uren en pauzes
- Aanbevolen: Bewijs Zorgverzekering (EHIC), meestal standaard op de achterkant zorgpasje
Werken met zelfstandige ondernemers
Als u werkt met ZZP-ers, of u bent zelf een ZZP-er, zorg dan dat u schijnzelfstandigheid voorkomt. De regels en handhaving in het VK zijn anders dan in Nederland. De ZZP-er dient een zelfstandige opdracht uit te voeren en dit ook te kunnen bewijzen. De overeenkomst met de opdrachtgever moet dan ook een duidelijke, afgebakende opdracht omschrijven. Als deze persoon ter plaatse toch wordt ingezet als “extra paar handen” en samenwerkt met medewerkers van een ander bedrijf of met andere ZZP-ers, dan kan dit beboet worden.
Check uw verzekeringen
Wanneer u een (montage)opdracht aanneemt in het buitenland controleer dan of uw verzekeringen gelden voor dit type werk, in het betreffende land. Denkt u aan bedrijfsaansprakelijkheidsrisico’s, het afsluiten van een zakelijke reisverzekering en eventueel een verzekering voor bouw-/montagerisico.
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met Ledenadviseur internationaal ondernemen, Birgit Voorhuis via voorhuis@metaalunie.nl, of bel T: 030-6053344. Ook kunt u terecht bij het team (secretariaat) Ondernemen & Bedrijfsontwikkeling, via oef@metaalunie.nl.