Daarnaast heeft de werknemer op grond van artikel 61 sub e van de CAO recht op verlof bij vervulling van een in de wet of door de overheid opgelegde verplichting. Denk hierbij aan het aangeven van de geboorte van het kind bij de burgerlijke stand. De werkgever bepaalt in redelijkheid hoe lang de werknemer verlof krijgt, met een maximum van 1 dag. Dit kan dus ook een aantal uren verlof zijn.
Geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof
Op basis van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) hebben partners, naast het verlof uit de CAO sinds 1 januari 2019 recht op eenmaal de wekelijkse arbeidsduur aan geboorteverlof met loondoorbetaling. Partners kunnen het verlof meteen opnemen, maar mogen dat ook doen in de eerste vier weken na de bevalling.
Ook regelt de wet dat partners vanaf 1 juli 2020 in het eerste half jaar na de geboorte van de baby nog eens vijf weken aanvullend geboorteverlof kunnen opnemen (vijfmaal de arbeidsduur per week). Het aanvullend geboorteverlof kan pas worden opgenomen nadat het geboorteverlof volledig opgenomen is.
In de periode van het aanvullend geboorteverlof hebben partners recht op een uitkering (van het UWV) ter hoogte van 70% van het loon. Er geldt een maximumdagloon. De financiering van het aanvullend geboorteverlof vindt plaats via de premies voor het Algemeen arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) waardoor de kosten door alle werkgevers worden gedeeld. De CAO voor het Metaalbewerkingsbedrijf verplicht niet tot aanvulling.
Uw werknemer neemt het aanvullend geboorteverlof op binnen 6 maanden na de geboorte van zijn kind. Dit kan bijvoorbeeld 5 weken achter elkaar, of verspreid over de 6 maanden. De werknemer moet via de werkgever het aanvullend geboorteverlof in hele weken bij het UWV aanvragen, maar het aanvullend geboorteverlof kan in overleg met de werkgever over een periode van maximaal 6 maanden worden opgenomen. De werkgever kan, na overleg met de werknemer, de door de werknemer gewenste invulling van het aanvullend geboorteverlof wijzigen wegens een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Dit kan tot twee weken voor het tijdstip van ingang van het verlof.
Over de periode dat de werknemer geboorteverlof en/ of aanvullend geboorteverlof opneemt, bouwt hij volgens de normale regels vakantie-uren op. Over de tijd dat de werknemer aanvullend geboorteverlof opneemt, wordt op grond van artikel 18 van de CAO geen ADV opgebouwd.
Het uitgangspunt bij PMT is dat er geen wijzigingen plaatsvinden tijdens aanvullend geboorteverlof. De deelnemer blijft voor het volledige salaris pensioenpremie betalen en bouwt volledig pensioen op. Tot 1 juli 2022 is er ook premie-inhouding op het volledige salaris voor het O&O fonds, Sociaal Fonds en Stichting 3e WW jaar (SWWM). Vanaf 1 juli 2022 tot en met december 2024 is de premie-inhouding voor de SWWM op nihil gesteld.
Zie voor meer informatie en het aanvraagformulier van het UWV: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/aanvullend-geboorteverlof-voor-partners/aanvullend-geboorteverlof-aanvragen-voor-uw-werknemer/index.aspx.
Ouderschapsverlof
Op 2 augustus 2022 is de Wet betaald ouderschapsverlof (Wbo) in werking getreden. Ouders krijgen hierdoor vanaf 2 augustus 2022 voor 9 werkweken ouderschapsverlof (van de in totaal 26 werkweken) een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). De werknemer moet deze 9 weken wel opnemen binnen 12 maanden na de geboorte van het kind.
Meer informatie over de uitkering voor betaald ouderschapsverlof en de aanvraag hiervan vindt u op uwv.nl. Zie ook de download hieronder voor een handig overzicht van alle verlofsoorten rondom geboorte en zorg voor kinderen.