In het kort
Als de werknemer vrij moet nemen om een dringend privéprobleem op te lossen, dan kan hij calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen. Het recht op dit soort verlof is opgenomen in de Wet Arbeid en Zorg. Het moet dan gaan om zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties. Dit verlof kan van een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van de situatie. De werkgever betaalt het salaris door tijdens het verlof.
In de volgende gevallen heeft een werknemer volgens de wet recht op calamiteiten- of kort verzuimverlof:
- als hij door een situatie van overmacht meteen vrij moet nemen;
- als hij een wettelijke of door de overheid gedwongen regel alleen kan uitvoeren als hij vrij neemt;
- als hij door zeer bijzondere persoonlijke situaties vrij moet nemen.
Bij de eerste situatie kunt u denken aan een inbraak in de woning, het ophalen van een ziek kind van school of een ongeluk van een direct familielid.
Onder zeer persoonlijke omstandigheden wordt in ieder geval verstaan de bevalling van de echtgenote, geregistreerd partner of de persoon met wie de werknemer ongehuwd samenwoont en het overlijden en de lijkbezorging van zijn huisgenoten of bloed- en aanverwanten in de rechte lijn en in de tweede graad van de zijlijn.
Verder wordt hieronder verstaan een spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijs niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek door de werknemer of van anderen waarvoor begeleiding noodzakelijk is. Ook de noodzakelijk verzorging op de eerste ziektedag valt hieronder. De werknemer heeft recht op verlof voor deze noodzakelijke begeleiding bij een arts- of ziekenhuisbezoek of bij de noodzakelijke verzorging op de eerste ziektedag voor de personen uit het volgende rijtje:
- de echtgenoot, geregistreerde partner of de persoon met wie de werknemer ongehuwd samenwoont;
- een kind dat in familierechtelijke betrekking staat tot de werknemer dan wel een kind van de echtgenoot, geregistreerd partner of persoon met wie de werknemer samenwoont;
- een pleegkind indien aan de daarvoor gestelde eisen is voldaan;
- een bloedverwant in de eerste of tweede graad;
- degene die, zonder dat er sprake is van een arbeidsrelatie, deel uitmaakt van de huishouding van de werknemer;
- degene met wie de werknemer anderszins een sociale relatie heeft, voor zover de te verlenen verzorging rechtstreeks voortvloeit uit die relatie en redelijkerwijs door de werknemer moet worden verleend.
Als dit mogelijk is, meldt de werknemer vooraf aan de werkgever dat hij het verlof opneemt. Is dat (wegens de omstandigheden) niet mogelijk, dan moet hij dit zo spoedig mogelijk doen. Achteraf kan de werkgever van de werknemer vragen dat hij aannemelijk maakt dat hij wegens omstandigheden niet kon werken.
Een groot deel van het calamiteitenverlof en andere vormen van bijzonder verlof zijn opgenomen in de CAO. In dat geval heeft de werknemer recht op verlof zoals opgenomen in de CAO. Zie hiervoor artikel 61 van de CAO voor het Metaalbewerkingsbedrijf en artikel 4.4 van de CAO in de Metalektro.
Meer informatie over het calamiteitenverlof en andere vormen van verlof leest u in onderstaande notitie.