Het tekeningen- en modellenrecht (hierna: modellenrecht) is er voor de bescherming van de vormgeving van uw producten. De uiterlijke kenmerken van een product zijn op deze manier te beschermen, denk aan de kleuren, het patroon of de materialen. Wel moet het model aan twee eisen voldoen:
- Nieuwheid: het model moet nieuw zijn, wat hier betekent dat het model niet meer dan een jaar geleden mag zijn gepubliceerd of aan anderen zijn getoond.
- Eigen karakter: het model moet een eigen karakter hebben. Kenners van het product moeten dus niet de indruk krijgen dat ze dit model al eerder hebben gezien.
Er zijn twee soorten modellenrechten. Zo is er het geregistreerd- en het niet-geregistreerd modellenrecht.
Als u ervoor kiest om uw model te deponeren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) dan krijgt u een geregistreerd modellenrecht en wordt uw model in de Benelux beschermd voor een periode van vijf jaar. Deze periode is vier keer verlengbaar. Het geregistreerd modellenrecht biedt u bescherming als er sprake is van namaak van uw model en als het product van een ander teveel op uw model lijkt. Uiteraard kunt u het modellenrecht ook aanvragen voor landen buiten de EU.
Een niet-geregistreerd modellenrecht geldt alleen binnen de EU en ontstaat automatisch op het moment dat het model in de EU openbaar wordt gemaakt (door publicatie, tentoonstelling of het in de handel brengen van het model). Na openbaarmaking wordt uw model voor drie jaar beschermd en kunt u alleen optreden tegen derden die uw model namaken of kopiëren.
Voor algemene vragen over het modellenrecht kunt u contact opnemen met een bedrijfsjuridisch adviseur van Koninklijke Metaalunie (bj@metaalunie.nl en 030 605 33 44).
Mocht u vragen hebben bij het registreren van uw model of bij modelinbreuk, dan kunt u via NLO (Nederlands Octrooibureau) een modellengemachtigde in de arm nemen. Metaalunieleden genieten korting op de normaal gehanteerde tarieven. Voor meer informatie over de dienstverlening en de tarieven van het NLO kunt u rechtstreeks contact opnemen met de heer Simonis van het NLO via zijn e-mail simonis@nlo.nl of via telefoonnummer 070 331 2588 (www.nlo.nl).