Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Calamiteitenverlof en kort verzuimverlof

Verlof & vakantie

In het kort

Volgens de Wet arbeid en zorg heeft de werknemer recht op langdurend zorgverlof. Onder langdurend zorgverlof wordt verstaan verlof voor de verzorging van iemand die levensbedreigend ziek is of de noodzakelijke verzorging van iemand die (langdurig) ziek of hulpbehoevend is.

De werknemer kan langdurend zorgverlof opnemen voor een van de volgende personen:

  • de echtgenoot, geregistreerde partner of de persoon met wie de werknemer ongehuwd samenwoont;
  • een kind dat in familierechtelijke betrekking staat tot de werknemer of een kind van de echtgenoot, geregistreerd partner of persoon met wie de werknemer samenwoont;
  • een pleegkind indien aan de voorwaarden is voldaan;
  • een bloedverwant in de eerste of tweede graad;
  • degene die, zonder dat er sprake is van een arbeidsrelatie, deel uitmaakt van de huishouding van de werknemer;
  • degene met wie de werknemer anderszins een sociale relatie heeft, voor zover de te verlenen verzorging rechtstreeks voortvloeit uit die relatie en redelijkerwijs door de werknemer moet worden verleend.

Een werknemer heeft in een periode van 12 maanden recht op 6 keer de arbeidsuur per week langdurend zorgverlof. De periode van 12 aaneengesloten maanden gaat in op de eerste dag waarop de werknemer het langdurend zorgverlof opneemt. Langdurend zorgverlof is een onbetaald verlof.

Levensbedreigend ziek
Langdurend zorgverlof kan worden opgenomen voor iemand die levensbedreigend ziek is. Hieronder wordt verstaan 'de gezondheidssituatie die zo ernstig is dat volgens objectieve medische maatstaven het leven van de persoon op korte termijn ernstig gevaar loopt'. Ook kan langdurend zorgverlof worden opgenomen voor de noodzakelijke verzorging van een persoon die (voor langere tijd) ziek of hulpbehoevend is.

Zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang
De werkgever mag langdurend zorgverlof alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. Het moet dan gaan om zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Hierbij kunt u denken aan een situatie waarin de afwezigheid van de werknemer niet via de normale bedrijfsvoering en inzet van de andere werknemers of op een andere manier kan worden opgevangen en dit ernstige consequenties heeft. Als de werkgever geen beroep heeft gedaan op zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen, dan kan hij dat op een later moment niet alsnog doen.

De werknemer vraagt het langdurend zorgverlof schriftelijk aan bij de werkgever. Hij moet dat minstens 2 weken voordat hij het verlof wil opnemen doen. De werkgever mag om informatie vragen om te beoordelen of de werknemer recht heeft op verlof. Dit kan bijvoorbeeld een afsprakenbriefje met de arts zijn.

> Lees meer informatie over langdurig zorgverlof in de onderstaande notitie Wet arbeid en zorg.
 

Ook interessant