Het is allereerst belangrijk dat u onderscheid maakt tussen leveringen en diensten en montageleveringen. Leveringen zijn (vaak fysieke) goederen die de grens over gaan. Diensten zijn aangeboden diensten zoals bijvoorbeeld onderhoud. Soms ligt het verschil iets genuanceerder waardoor het onderscheid lastiger te bepalen is.
In onze sector komt het dikwijls voor dat een machine wordt geleverd en dat bij de offerte en in de overeenkomst ook wordt afgesproken dat deze machine ook wordt geïnstalleerd/gemonteerd bij de afnemer in het andere EU-land. Er is dan sprake van een montagelevering waarbij er sprake is van een levering maar voor de btw verschuldigdheid wordt uitgegaan van het land van de dienst in het land van montage/installatie.
Levering B2B
Een levering betreft altijd goederen. Bij levering van goederen aan een ondernemer in de EU is sprake van een intracommunautaire levering (ICL) tegen het Nederlandse 0% btw tarief. Voorwaarde is dat de goederen vanuit Nederland naar een ander EU-land worden vervoerd en dat u beschikt over het btw-nummer van de in dat EU-land gevestigde ondernemer. U moet het 0% kunnen aantonen met zoveel mogelijk bescheiden uit uw administratie zoals mail verkeer, orderbevestiging, ontvangstbevestiging, factuur, betaling, vrachtbrief.
Op de factuur vermeldt u btw 0% met vermelding naar de regeling in de wet 'tabel II, onderdeel a, post 6, Wet OB '68' of 'artikel 138, lid 1, Richtlijn 2006/112' en het btw nummer van uw afnemer. Tip: Controleer het btw nummer via de volgende link > https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/#/vat-validation en bewaar een print van de controle uitkomst in administratie
U berekent dus 0% btw. Deze geeft u aan in rubriek 3b in uw btw-aangifte. Ook doet u in het tijdvak van de factuurdatum een Opgaaf Intracommunautaire Prestatie. Meer informatie hierover op de site van de Belastingdienst (Opgaaf ICP bij zakendoen met andere EU-landen).
Uw buitenlandse afnemer verricht in het andere EU-land een intracommunautaire verwerving (ICV) en draagt in zijn land btw af tegen het daar geldende btw-tarief. Meestal kan deze afnemer de btw in zijn aangifte ook weer direct in aftrek brengen.
Let op: als uw afnemer de goederen bij u komt ophalen kunt u niet eenvoudig aantonen dat de goederen naar een btw-ondernemer in een ander EU-land worden vervoerd. Wij adviseren u dan om gebruik te maken van een vervoersverklaring/afhaalverklaring. (Lees meer over de Afhaalverklaring)
ABC leveringen
Behalve leveringen tussen 1 leverancier en 1 klant kan er ook een levering zijn waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Dit is voor de btw zeer complex.
Diensten
Volgens de hoofdregel is de dienst die u verricht voor een ondernemer uit een ander EU-land belast in het land van uw afnemer. U berekent dan geen Nederlandse btw maar ook geen buitenlandse btw. U verlegt de btw namelijk naar uw afnemer en uw afnemer geeft de btw aan in zijn eigen land (tegen het daar geldende btw-tarief). Op de factuur vermeldt u geen btw maar het btw-nummer van uw afnemer en de tekst btw verlegd of reverse charge.
Ook hier dient u het btw-nummer van uw afnemer te controleren via https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/#/vat-validation en een kopie van de print te bewaren in uw administratie
U geeft de dienst aan in uw eigen btw-aangifte onder 3b en geeft de dienst in het tijdvak waarin u de dienst heeft geleverd aan in uw opgaaf Intracommunautaire prestaties.
Let op: op deze hoofdregel gelden uitzonderingen. Diensten die betrekking hebben op onroerend goed zijn hiervan voor onze sector de belangrijkste. En in veel andere landen is er veel eerder dan in Nederland sprake van werken aan een onroerend goed.
Bij werken aan onroerend goed is de btw van het land waar het onroerend goed is gevestigd van toepassing. U kunt deze btw afhankelijk van de btw-wetgeving van dat land veelal verleggen naar uw afnemer.
Montageleveringen
Als u goederen (bijvoorbeeld een machine) levert aan een ondernemer in een andere EU-lidstaat en u gaat deze machine ook installeren/monteren dan is de btw van het land van montage/levering van toepassing. U moet kijken in de btw-wetgeving van het land of u de btw van het land van montage/installatie kunt verleggen.
Sinds een aantal jaren kunt u de btw bij een montagelevering in Duitsland niet meer verleggen naar de afnemer. Zie btw bij montageleveringen Duitsland. In de meeste andere EU-landen kan dat nog wel. U dient de montageleveringen in de btw-aangifte aan te geven in rubriek 3c. Voor montageleveringen is geen Opgaaf Intracommunautaire prestaties nodig.
Meer informatie
Neem voor vragen en advies contact op met een van de adviseurs Team Ondernemen en Bedrijfsontwikkeling (030 - 605 33 44) of stuur een e-mail naar oef@metaalunie.nl.