Koninklijke Metaalunie is verheugd dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) constateert dat het verhogen van productiviteit bij het grote peloton van maakbedrijven cruciaal is voor de groei en welvaart van Nederland en passender ondersteund moet worden vanuit de overheid met MKB-stimuleringsregelingen. Metaalunie reageert op een vandaag op de website van ESB gepubliceerd artikel waarin Sandor Gaastra, secretaris-generaal van EZ, stelt dat “Door deze bedrijven productiever te maken, voorkomen we dat Nederland vast komt te zitten in een vicieuze cirkel, waarin de kloof tussen koplopers en het peloton, en tussen hoge en lage inkomens, steeds groter wordt.”
Metaalunie sluit zich aan bij deze conclusie en heeft ook oplossingen om die specifieke groep bedrijven productiever te maken. “Het doet ons meer dan goed dat EZ onze jarenlange oproep om productiviteitsverbetering bij de grote groep hardwerkende maakbedrijven met passende stimuleringsregelingen te stimuleren, omarmd heeft,” zegt Metaalunievoorzitter Mark Helder. Volgens Gaastra is het herkennen, opnemen, intern verspreiden en toepassen van nieuwe (bruikbare) kennis, voor het gros van de maakbedrijven een enorme uitdaging. Helder sluit zich dan ook helemaal aan bij de suggestie van Gaastra dat het EZ-instrumentarium bedrijven sterker zou moeten prikkelen en belonen om te investeren in hun productiviteit, bijvoorbeeld door te innoveren.
Focus op mkb
Volgens Gaastra kan dit bereikt worden door minder effectieve fiscale ondernemerschapsregelingen, af te bouwen en deze middelen te benutten om gerichter innovatie te stimuleren. “Middelen die vrijkomen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om procesinnovatie in het mkb te stimuleren”, aldus de secretaris-generaal van EZ. Metaalunie heeft hier ook suggesties voor. Zo zegt Helder: ‘Zorg er voor dat fiscale stimulering zich hierop focust. De WBSO is bij uitstek een goed werkend fiscaal instrument waar op dit moment arbeidsproductiviteit nog ontbreekt. Zorg dat de WBSO hier – weer - op wordt geopend. Innovatie van productie moet een onderdeel worden van productinnovatie. Verminder het aantal innovatiestimuleringsregelingen om meer focus aan te brengen en voeg hier het onderwerp productie aan toe,” aldus Helder.
Digitalisering en automatisering de sleutel, versneld afschrijven een oplossing
Ook benadrukt Helder dat een versnelling op arbeidsproductiviteit voor een groot deel langs de lijn van digitalisering en automatisering zal plaatsvinden. “Zorg ervoor dat dit soort investeringen, die ook vaak lastiger te financieren zijn, versneld kunnen worden afgeschreven. Versneld fiscaal afschrijven van investeringen zou hier enorm aan bijdragen.” Daarnaast pleit Helder voor bredere openstelling van de WBSO-regeling voor implementatie van innovaties.
“De WBSO kan een cruciale rol spelen bij het verbeteren van arbeidsproductiviteit, mits deze wordt aangepast. Dit vraagt om een gerichte beleidswijziging die investeringen in procesinnovaties en digitalisering stimuleert.”
Andere concrete oplossingen die op de plank liggen
Tot slot noemt Metaalunie ook andere mogelijkheden om productiviteitsverhoging te stimuleren. “Kijk naar de financiering van software en selectie van software voor productieautomatisering. Overweeg daarnaast een Technologische Investeringsaftrek en premies op het in dienst nemen van hbo’ers en wo’ers door mkb-bedrijven. Dit zijn concrete stappen die direct bijdragen aan het versterken van de maakindustrie in Nederland,” aldus Helder.
Met deze oplossingsrichtingen benadrukt Metaalunie dat er een breed, gericht en effectief pakket aan maatregelen nodig is om de uitdagingen waar het mkb voor staat, het hoofd te bieden en tegelijkertijd de groei en welvaart van Nederland te bevorderen.
Lees hier het hele aritkel van ESB.