Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Metaalunie ziet motie NSC als stevige impuls praktijkgericht onderwijs

Nieuws
15 apr 2025
Metaalunie ziet motie NSC als stevige impuls praktijkgericht onderwijs

In het kort

  • Motie versterkt praktijkgericht technisch onderwijs
  • Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven noodzakelijk
  • Snelle uitvoering motie gewenst

Koninklijke Metaalunie is blij met de motie van NSC-Kamerlid Wytske Postma, die door de Tweede Kamer is aangenomen. De breed gesteunde motie roept de regering op om samen met mbo-, hbo- en praktijkonderwijs – waaronder bedrijfsvakscholen – te komen tot landelijke afstemming van het onderwijsaanbod, passend bij maatschappelijke en economische opgaven.

Volgens Metaalunie is dit een belangrijke stap om het tekort aan technisch vakmanschap structureel aan te pakken en tegelijkertijd innovatie en arbeidsproductiviteit in de maakindustrie te versterken. “Versterk de bestaande samenwerkingen tussen het reguliere onderwijs en bedrijfsvakscholen. Dat is de sleutel tot toekomstbestendig vakmanschap én een concurrerende economie. Zonder goed opgeleide vakmensen stokt de technologische vooruitgang,” aldus Duco Hoep, beleidssecretaris onderwijs en arbeidsmarkt bij Metaalunie.

Tijdens het debat over het ‘Verdienvermogen van Nederland’ riepen meerdere partijen op tot een betere aansluiting van het onderwijs op de wensen van het bedrijfsleven. Daarbij ging het niet alleen om het terugdringen van personeelstekorten in technische sectoren, maar ook om het gezamenlijk ontwikkelen van innovatiever onderwijs dat meebeweegt met technologische ontwikkelingen in de praktijk.

Metaalunie benadrukt dat praktijkgericht opleiden een cruciale rol speelt in het borgen van de toekomst van de Nederlandse maakindustrie. De organisatie roept het kabinet dan ook op om de motie voortvarend en in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en regionale techniekpartners uit te voeren. Alleen door duurzaam te investeren in vakgericht onderwijs behoudt Nederland zijn innovatieve kracht en verdienvermogen.

Cursussen