Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Handen ineen voor circulaire transitie

Nieuws
24 mrt 2025
Handen ineen voor circulaire transitie

In het kort

  • Nieuwe stichting ondersteunt circulaire maakindustrie.
  • Businessmodellen creëren 
  • Specifieke belemmeringen en oplossingen onderzoeken.

Om maakbedrijven te activeren en ondersteunen op weg naar circulariteit, is de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI) opgericht. Met het oprichten van de stichting zetten Koninklijke Metaalunie, FME en Federatie NRK gezamenlijk in op het vergroten van de toekomstbestendigheid en grondstoffenonafhankelijkheid van de maakindustrie. “Metaalunie is zeer blij met het feit dat de samenwerking met andere branches geformaliseerd is in een stichting. We gaan onze leden op werkvloerniveau beter bereiken, zodat alles waar we het, als beleidsmakers, over gehad hebben in de praktijk gaat landen bij de MKB-maakbedrijven. We gaan ze ondersteunen met nieuwe businessmodellen én zetten ons in voor een goed ondernemersklimaat om circulariteit mogelijk te maken”, licht Gerard Wyfker, beleidssecretaris Verduurzaming Metaalunie, de oprichting toe.

Circulariteit draagt bij aan klimaatdoelen en strategische autonomie. Het verlaagt de milieudruk van producten en diensten in de maakindustrie met een potentieel van 2,2 Mton CO2 en verhoogt de leveringszekerheid van kritieke grondstoffen. Door nieuwe businessmodellen kan € 3,4 mld aan extra toegevoegde waarde worden gecreëerd.

Volop aan de slag
De metaal-, technologie- en kunststofsector zijn al vanaf 2017 volop aan de slag met de transitie naar een circulaire maakindustrie. Wyfker: “Er is inmiddels al veel kennis ontwikkeld en succesvolle cases zijn terug te zien in de praktijk, zoals remanufacturing, verbeterde productontwerpen, ketensamenwerking en inzet van geavanceerde recyclingtechnologieën. Tegelijkertijd is er de constatering dat de circulaire transitie stokt. Wet- en regelgeving gaat nog steeds uit van een lineaire wereld en veel bedrijven zijn zich niet bewust van de risico’s rond kritieke grondstoffen.” 

CMI
CMI draagt bij aan onderzoek naar specifieke belemmeringen en oplossingen voor circulair ondernemen binnen de maakindustrie. Daarvoor zal nauw worden samengewerkt met de partijen in het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie: het ministerie van Economische Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Circonnect, regionale partners en kennispartijen. 

Gerelateerde artikelen

Cursussen