Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Omgevingswet inwerkingtreding: Belangrijke aandachtspunten

Omgevingswet
15 nov 2022

In het kort


Wat te doen vóór de datum waarop de Omgevingswet gaat gelden:

  • Zorg ervoor dat de gemeente alle informatie over uw bedrijfsactiviteiten heeft. Heeft u in het verleden uw activiteiten uitgebreid of gewijzigd en weet de gemeente dit nog niet, geeft u dit dan vóór 1 januari 2024 aan haar door.
  • Als u vergunningplichtige bouwplannen heeft die passen binnen het bestaande bestemmingsplan, vraag dan vóór 1 januari 2024 een vergunning aan.

Op 1 januari 2024 treedt de omgevingswet in werking. Het is van belang voorbereid te zijn, zodat u niet voor verrassingen komt te staan als de Omgevingswet op 1 januari 2024 in werking treedt.

De Omgevingswet zorgt voor weinig veranderingen indien u niets in uw bedrijfsvoering wijzigt en er geen (geplande) veranderingen zijn in uw directe omgeving. U kunt via via op de hoogte raken van veranderingen in uw directe omgeving, maar veranderingen kunnen ook blijken uit het omgevingsplan. Het omgevingsplan wordt de opvolger van het bestemmingsplan.

Verandert er wél iets in uw bedrijfsvoering of in uw omgeving, dan zijn er zaken om rekening mee te houden. Lees voor meer informatie het artikel Omgevingswet inwerkingtreding: Waar moet u rekening mee houden?
 

Ongeacht de situatie die op u van toepassing is, zijn er een aantal aandachtspunten voor u als de Omgevingswet in werking treedt:
 

  • Gemeentes gaan de bestaande bestemmingsplannen omzetten naar omgevingsplannen. Als een gemeente een omgevingsplan maakt, gebruikt zij daarbij de gegevens die op dat moment bij haar bekend zijn. Heeft u uw bedrijfsactiviteiten veranderd en weet de gemeente dit nog niet, doet u hiervan dan een melding via AIMonline (het portaal voor meldingsplichtige bedrijven volgens het Activiteitenbesluit). Indien u veel milieubelastende activiteiten verricht en u daarom nog een milieuvergunning heeft voor het mogen uitvoeren van uw activiteiten, dan moet u bij uitbreiding of wijziging de milieuvergunning laten aanpassen.
  • Als de Omgevingswet in werking treedt, kan de gemeente een vergoeding van u vragen als u een milieuvergunning aanvraagt of wijzigt (deze vergoeding heet ‘leges’). Vraagt u daarom, als u veel milieubelastende activiteiten verricht en daarom werkt met een milieuvergunning, uw wijzigingen aan vóórdat de Omgevingswet in werking treedt. Daarmee voorkomt u dat u leges moet betalen.
  • Heeft u vergunningplichtige bouwplannen en passen die binnen het bestaande bestemmingsplan? Wacht dan niet en vraag uw omgevingsvergunning aan voor 1 januari 2024. De gemeente behandelt uw aanvraag dan nog onder de bestaande regels. Doet u dit niet, dan kan het zijn dat het omgevingsplan uw plannen niet meer toestaat of onder andere voorwaarden. Daarnaast kunnen de nieuwe regels zorgen voor vertraging bij de afhandeling van uw aanvraag.
  • Blijf op de hoogte van (geplande) veranderingen in uw directe omgeving. Dit kunt u gemakkelijk doen door gebruik te maken van de attenderingsservice van de overheid: https://www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt

Vragen of meer informatie
Mocht u nog vragen hebben, meer informatie willen, of signaleert u een ontwikkeling in uw omgeving die mogelijk uw bedrijfsvoering gaat raken, neemt u dan contact op met een van onze adviseurs bestuursrecht. U kunt hen bereiken via bj@metaalunie.nl of 030 - 605 33 44.