In een ultieme poging de moeizame cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek) vlot te trekken, hebben de werkgevers, verenigd in de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), de vakbonden uitgenodigd om op 4 juli a.s. verder te onderhandelen. Inzet: een sterk verbeterd voorstel ten opzichte van het eindbod van 15 april jl. Het nieuwe bod bevat onder meer een loonsverhoging van 7% per 1 juli 2024 en loopt tot begin 2026.
‘Het verbeterde voorstel richt zich met name op een robuust inkomenspakket gedurende een looptijd van 24 maanden en een totale loonsverhoging van 12,7%’, licht werkgeversonderhandelaar Ron Follon van de FWT toe. Naast een verbeterd loonbod willen de werkgevers ook de mogelijkheden vergroten om gebruik te maken van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Follon: ‘Wij stellen voor dat alle werknemers die in aanmerking komen voor de regeling, er ook gebruik van kunnen maken. Als werkgevers zijn we bereid daarvoor de premie te betalen. Wat ons betreft komt er geen werknemer meer in de wachtrij.’ Als werkgevers en vakbonden op centraal niveau tot een akkoord komen over de verlenging van de RVU-regeling, zijn werkgevers bovendien bereid om de regeling te verlengen tot 2031.
Cao-onderhandelingen hervatten
Inmiddels zijn er bijna drie maanden verstreken na de expiratiedatum van de cao’s in de Metaal en Techniek. Follon: ‘De ondernemingen, werknemers en werkgevers zitten te wachten op een cao-akkoord en helderheid over de arbeidsvoorwaarden. Over en weer hebben we pogingen ondernomen om te onderzoeken of de kloof overbrugd kon worden. Om uiteenlopende redenen is dat nog niet gelukt. Met het sterk verbeterde, maar niet in beton gegoten, voorstel hebben werkgevers het initiatief genomen de vakbonden uit te nodigen de cao-onderhandelingen te hervatten.’