Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Nieuwe cao voor Metaalbewerkingsbedrijf moet uitdagingen arbeidsmarkt het hoofd bieden

Cao 2024 nieuws
09 aug 2024
Nieuwe cao voor Metaalbewerkingsbedrijf moet uitdagingen arbeidsmarkt het hoofd bieden

In het kort

  • Werkgevers bereiken principeakkoord met vakbonden
  • De nieuwe cao heeft een looptijd van 22 maanden
  • Met de nieuwe cao willen werkgevers en vakbonden de uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd bieden

Na lange onderhandelingen en stevige inhoudelijke discussies hebben werkgevers en vakbonden vandaag een principeakkoord bereikt over de nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek). “Om technische vakmensen voor de sector te behouden en de aantrekkelijkheid voor nieuwe medewerkers te vergroten, is gekozen voor een robuuste verbetering van de lonen”, zegt Ron Follon, hoofdonderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) over het akkoord.

Daarnaast is vooral ingezet op het voortzetten van de regeling vervroegd uittreden (RVU) voor werknemers met een zwaar beroep. “Dit in combinatie met een programma dat de komende jaren opgezet gaat worden om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te bevorderen. We zetten hiermee alles op alles om de grote uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden”, aldus Follon.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 22 maanden: van 1 april 2024 tot 1 februari 2026. De lonen stijgen per 1 juli 2024 met 7%, per 1 maart 2025 worden de maandlonen verhoogd met 100 euro bruto (3% van het gemiddelde salaris) en per 1 oktober 2025 stijgen de lonen met 3%. Follon: “De looptijd van 22 maanden geeft rust en duidelijkheid. Met een totale loonsverhoging van 10% én een nominale verhoging van 100 euro bruto dragen we bij aan het herstel van de koopkracht van onze werknemers.”

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)
Met het bereikte akkoord kunnen alle werknemers die in aanmerking komen voor de RVU-regeling er ook gebruik van maken. Follon: “De inmiddels ontstane wachtlijst zal worden opgelost. Met een fiscaal gunstige regeling stelt de overheid werknemers in staat tot en met 31 december 2025 een aanvraag te doen voor de RVU-regeling. De premie blijft stabiel op 0,25%.”

Duurzame inzetbaarheid
Cao-partijen gaan gedurende de looptijd van de cao’s werken aan een gezamenlijke visie en aanpak rond het vraagstuk duurzame inzetbaarheid.

Het vandaag afgesloten cao-akkoord wordt van kracht na akkoord van de werkgevers- en werknemersorganisaties in de Metaal en Techniek.

 

> Lees het principeakkoord.

 


Let op: proeftijd nog steeds één maand!

Nu er overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf tussen werkgevers en vakbonden, wordt het principeakkoord momenteel ter goedkeuring voorgelegd aan de verschillende achterbannen. In afwachting hiervan en in afwachting van de aanmelding van de cao bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid adviseren wij u vooralsnog de wettelijke voorschriften ten aanzien van de proeftijd te volgen. Dit betekent dat bij contracten voor bepaalde tijd langer dan zes maanden nog steeds slechts een proeftijd van één maand kan worden overeengekomen.

Meer informatie: Sociaaljuridisch advies, 030-605.33.44 of sj@metaalunie.nl.

Cursussen