De debatten over de begroting van 2024 gingen, voordat ze goed en wel begonnen waren, al over het koopkrachtplaatje. En terecht: het is ook iets dat mij zorgen baart. Ook volgend jaar stijgen immers onder meer de kosten voor energie, de zorgverzekering en de dagelijkse boodschappen. De oplossing waarmee de politiek komt om die stijgende lasten te verzachten, het verhogen van het minimumloon, lijkt een voor de hand liggende oplossing. Maar gevoegd bij de oproep om in nieuwe cao’s hogere lonen af te spreken, wordt hierdoor wel de rekening bij de werkgevers gelegd. En bij hen is de rek er ook wel een beetje uit door de stijgende loon- en energiekosten en inkooprijzen.
Maar er is een andere manier om de koopkracht te vergroten. En dat is door het verschil te verkleinen tussen het bruto- en netto-inkomen. Hoe groot dit verschil is wordt glashelder dankzij de ‘betere loonstrook’ die is ontwikkeld door de Argumentenfabriek in opdracht van het ministerie van SZW en met steun van o.a. VNO-NCW en MKB-Nederland. Deze betere loonstrook laat goed zien hoe het zit met een bruto- en nettoloon. Wat daar allemaal tussen zit en wat door de werkgever wordt betaald. Zo blijkt dat als een werkgever een werknemer met een modaal salaris één euro loonsverhoging per uur wil geven, dit in werkelijkheid zo’n één euro tachtig kost. Zo’n tachtig cent gaat naar belastingen en premies. Daar is een wereld te winnen!
Zonder negatieve gevolgen
Dit kan worden bereikt door het herzien van belastingtarieven en premies, het aanbieden van belastingvoordelen voor bepaalde inkomensgroepen en het vereenvoudigen van het belastingstelsel. Op deze manier wordt de koopkracht van werknemers vergroot, zonder negatieve gevolgen voor de werkgevers. Met name mkb-bedrijven krijgen dan meer lucht en raken niet in de problemen. Het zijn juist ook die bedrijven die we hard nodig hebben om het verdienvermogen van onze economie op peil te houden. Op die manier de koopkracht vergroten is dus goed voor heel Nederland! Laten we daarom streven naar beleidsmaatregelen die het verschil tussen bruto- en nettoloon verkleinen in plaats van het draaien aan de voor de hand liggende, maar verkeerde knoppen.
Mark Helder, voorzitter Koninklijke Metaalunie
> Wilt u reageren op deze blog? Stuur dan een mailtje naar vz@metaalunie.nl.