Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Kies nu voor gemaakt in Nederland!

Blog
Kies nu voor gemaakt in Nederland!

Voor de Oranjefans die langs de route naar de koets met de Koning en Koningin zwaaiden en de bewonderaars van de kleurrijke hoofddeksels van Tweede Kamerleden was Prinsjesdag 2023 business as usual. Maar schijn bedriegt. Het demissionaire kabinet heeft weliswaar haar Begroting voor 2024 aangeboden, Prinsjesdag stond vooral in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Het kabinet gaat weliswaar door op de ingezette koers, maar echt fundamentele keuzes op bijvoorbeeld het verdienvermogen van Nederland worden doorgeschoven naar een nieuw kabinet.

Belangrijke keuzes over de economie voor de komende jaren - en dan met name de verhouding tussen 'eerst verdienen en dan uitgeven' - moeten nog gemaakt worden. Kabinet(ten) hebben afgelopen jaren vooral ingezet op veel uitgeven om problemen aan te pakken. Maar geld moet eerst verdiend worden om uit te kunnen geven. Dat uitgangspunt dreigt een beetje naar de achtergrond te raken. Daarom is het ook nu belangrijk in te zetten op het verdienvermogen van de MKB-maakbedrijven. Alle transities waar we voor staan, alle maatschappelijke opgaven die er liggen, moeten bekostigd worden. Of het nu gaat om de energietransitie, armoedebestrijding of de grote bouwopgave: voor dat alles is het verdienvermogen van de MKB-maakbedrijven essentieel. Zij zorgen direct en indirect voor, plat gezegd, het geld dat daarvoor nodig is. Investeren in duurzame oplossingen voor de uitdagingen van vandaag en morgen, betekent nu al investeren in de MKB-maakindustrie.

De politiek moet dus ook op Prinsjesdag de MKB-maakindustrie niet uit het oog verliezen. Maar het moet ook in de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen terug te vinden zijn. Een politieke investering in de MKB-maakindustrie betaalt zich namelijk uit in een prachtige toekomst. Hoe dat kan, vertellen wij in onze inzet voor de verkiezingen ‘Gemaakt in Nederland!’. Onze boodschap is duidelijk: blijf investeren in een gunstig ondernemersklimaat; slimmer produceren moet je stimuleren; goed opgeleide vakmensen zijn dé oplossing voor de grote maatschappelijke uitdagingen; investeer in een gunstig ondernemersklimaat. Maar vooral: zet in op ‘Gemaakt in Nederland!’ Dan zet je in op het broodnodige verdienvermogen van de BV Nederland.

Mark Helder / Voorzitter Koninklijke Metaalunie

> Wilt u reageren op deze blog? Stuur dan een mailtje naar vz@metaalunie.nl.

Gerelateerd