Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Unieke sectorale aanpak moet netcongestie voor MKB-maakindustrie doorbreken

Nieuws
Unieke sectorale aanpak moet netcongestie voor MKB-maakindustrie doorbreken

In het kort

  • Pragmatische samenwerking met overheid en netbeheerders
  • Bedrijven krijgen Flex e- scan’s
  • Routekaarten bieden concrete en opschaalbare oplossingen

Op vrijdag 9 mei vond in het MAKE Center in Nieuwegein de bijeenkomst ‘Geen stagnatie ondanks netcongestie’ plaats. MKB-maakondernemers, branchevertegenwoordigers en betrokken overheden kwamen bijeen om te praten over de groeiende impact van netcongestie op de energietransitie én de toekomst van de maakindustrie. Het belangrijkste nieuws van de dag: de sector krijgt een eigen aanpak om netcongestie gericht aan te pakken.  “We laten wederom zien dat de sector niet afwacht, maar in actie komt. Samen met de ondernemers, de verschillende brancheorganisaties en de overheid bouwen we zo aan een toekomstbestendige maakindustrie”, zegt Koninklijke Metaalunie voorzitter Mark Helder.

Aanpak toegespitst op de MKB-maakindustrie

Metaalunie presenteerde samen met het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG), netbeheerders en andere partners de contouren van een sectorale aanpak die specifiek is toegesneden op de MKB-maakindustrie. Deze aanpak is onderdeel van een breder programma waarin het ministerie voor enkele cruciale sectoren – waaronder de metaaltechniek – ruimte maakt voor maatwerkoplossingen. De bijeenkomst markeerde de officiële start van deze sectorale aanpak.

Praktijkverhalen maken problematiek tastbaar
Tijdens de bijeenkomst deelden meerdere Metaalunieleden hun ervaringen met netcongestie. Sommigen wisten hun knelpunten al succesvol op te lossen, anderen liepen juist vast op het volle stroomnet en gaven aan behoefte te hebben aan ondersteuning. Juist deze open gesprekken en praktijkverhalen gaven waardevolle inzichten in wat er speelt én waar kansen liggen. De sectorale aanpak moet leiden tot werkbare en schaalbare oplossingen waarmee de maakindustrie kan blijven verduurzamen en groeien, ondanks de beperkingen van het elektriciteitsnet. “Alleen door samenwerking en kennisdeling kunnen we netcongestie het hoofd bieden”, aldus Helder.

Toezeggingen en trendbreuk op het podium
De bijeenkomst stond daarnaast in het teken van concrete toezeggingen en een duidelijke oproep tot actie. Vertegenwoordigers van het ministerie van KGG, de toezichthouder ACM en de netbeheerders spraken gezamenlijk uit dat zij bereid zijn om over hun eigen schaduw heen te springen om samen met de sector tot pragmatische oplossingen te komen. Metaalunie liet zien zelf ook bereid te zijn tot ondogmatische samenwerking door een externe projectleider aan te stellen die mee gaat denken met overheidspartijen.

Flex e-scans als concrete vervolgstap
Koninklijke Metaalunie start, in samenwerking met het ministerie van KGG, met een gerichte aanpak om MKB-maakbedrijven te ondersteunen bij netcongestie. Binnen dit traject worden twintig lidbedrijven intensief begeleid bij het in kaart brengen en benutten van de flexibiliteit in hun energieaansluiting. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is de uitvoering van zogenoemde Flex e-scans bij MKB-maakbedrijven. Deze scans brengen in beeld waar de knelpunten zitten – technisch, juridisch en organisatorisch – en vormen de basis voor individuele routekaarten. Die routekaarten geven niet alleen knelpunten weer, maar bieden ook oplossingsrichtingen. 

Startschot voor gezamenlijke actie
Het gezamenlijke optreden van Metaalunie en het ministerie op het podium symboliseerde een trendbreuk: het bedrijfsleven en de overheid slaan de handen ineen, met de gedeelde ambitie om netcongestie samen en sectorgericht aan te pakken.