Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Bedrijven meer en meer in de knel door netcongestie

Nieuws
Bedrijven meer en meer in de knel door netcongestie

In het kort

  • Bedrijven trekken stekker uit nieuwe plannen
  • Tekorten op energienetwerk stapelen zich op
  • Koninklijke Metaalunie: oplossingstempo moet omhoog

Het bedrijfsleven komt in de knel door de tekorten op het energienetwerk. Op veel bedrijventerreinen moet de stekker uit nieuwe aanvragen worden getrokken. Dat blijkt uit onderzoek van NVM Business en databedrijf Brainbay. Ruim de helft van de bedrijventerreinen heeft geen capaciteit meer voor extra afname van elektriciteit. Drie op de tien locaties heeft voorlopig geen stroom beschikbaar. ‘Dit heeft tot gevolg dat vooral het midden- en kleinbedrijf dreigt vast te lopen’, zegt voorzitter Irene Flotman van NVM Business in het AD. 

‘Koninklijke Metaalunie herkent de in het artikel genoemde ontwikkeling en deelt de zorgen’, reageert Gerard Wyfker, beleidssecretaris Metaalunie. ‘Ruim 20% van de leden, ondernemers in de MKB-maakindustrie, geeft aan problemen te ondervinden door de congestie op het elektriciteitsnet. Dat gaat niet alleen ten koste van de individuele groeipotentie van ondernemers. Het zet ook de collectieve toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie onder druk. Het oplossingstempo moet veel hoger. Nog te vaak leggen netbeheerders de bal enkel en alleen bij de ondernemer om geduld en creativiteit te betrachten. Vervolgens weten ze de ondernemer bij de minste of geringste overschrijding te vinden met dreigend geformuleerde brieven. Metaalunie denkt mee met haar leden, wij informeren ze via bijeenkomsten, onze dienstverlening en op www.metaalunie.nl over oplossingsrichtingen en de intensieve lobby die wij voeren op dit onderwerp.’

Wachtlijst
De wachtlijst voor nieuwe aansluitingen stapelt zich op. In februari stonden er 9400 aanvragen in de wacht. In juli vorig jaar waren dat er nog 6000. Bedrijven moeten in sommige regio’s tot zes of zeven jaar wachten op een aansluiting. Slechts vijf procent van de bedrijventerreinen heeft nog voldoende transportcapaciteit beschikbaar, mogelijkheden om stroom bij bedrijven te krijgen. Daardoor komen uitbreidingsplannen van bedrijven en nieuwbouwprojecten op de tocht te staan. De problemen zijn het grootst in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Daar is op meer dan 90 procent van de bedrijventerreinen geen nieuwe elektriciteitscapaciteit beschikbaar. Alleen in delen van Zuid-Holland, Friesland en Flevoland is er nog enige beschikbaarheid van stroom.