Innovatieve mkb-bedrijven zijn zeer bezorgd over het mogelijk niet doorgaan van de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds. Dat schrijven Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) en Mark Helder (voorzitter Koninklijke Metaalunie), namens de MKB-maakindustrie, in een brief aan de Tweede Kamer waar morgen een debat plaatsvindt over het verdienvermogen van ons land.
Mkb cruciaal onderdeel van innovatieve ecosystemen
‘Het innovatief mkb is nauw betrokken bij zowel de huidige programma’s van het Groeifonds, als bij de ontwikkeling van nieuwe programma’s voor de vierde ronde’, aldus de brief. De voorzitters wijzen er daarbij op dat het innovatieve mkb een belangrijk onderdeel vormt van tal van innovatieve ecosystemen, zoals rond Brainport, maar ook in Twente of bijvoorbeeld in de Noordoostpolder.
Slim samenwerken
We moeten meer dan ooit slim samenwerken tussen innovatieve MKB-maakbedrijven, grote bedrijven en met kennisinstellingen om een innovatief land te blijven én om bijvoorbeeld onze productiviteit te versterken. ‘Het groeifonds beoogt precíes dat te doen, namelijk het versterken en creëren van innovatieve ecosystemen voor de toekomst,’ aldus de ondernemersorganisaties. ‘Wij doen dan ook een dringend beroep op u om het Groeifonds niet te bevriezen en in ieder geval de vierde ronde -waarin door veel partijen al heel veel werk is gestoken- van start te laten gaan’.
Verslechtering ondernemingsklimaat
In de brief gaan de ondernemersorganisaties ook dieper in op de al langer slepende verslechtering van het ondernemingsklimaat in ons land. Dit treft ook de hele brede keten van toeleveranciers en kleinere innovatieve bedrijven. ‘De recent geuite zorgen van grote bedrijven over het investerings- en ondernemingsklimaat worden ook breed gedeeld binnen het mkb. Wij zien bijvoorbeeld in toenemende mate innovatieve scale-ups elders opschalen en ook uitbreiden of vernieuwen voor het brede mkb wordt ingewikkelder door de optelsom van alle regels, veranderende fiscale spelregels, Europese koppen op regels, rapportageverplichtingen, netcongestie, stikstof, etc.’