U kunt zelf kiezen of u een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting wilt toepassen.
Uw BV moet dan wel tenminste 95% van de winst- en stemgerechtigde aandelen van de dochtervennootschap bezitten. Dit is vaak het geval bij een constructie Holding-Werkmaatschappij.
Als het gewenst is dat de fiscale eenheid per 1 januari van een kalenderjaar ingaat, moet de aanvraag voor 1 april van dat jaar worden gedaan.
Een verzoek tot verbreken van de fiscale eenheid, of het ontvoegen van één van de dochtermaatschappijen uit de eenheid, moet altijd vóór het gewenste tijdstip worden gedaan.
De fiscale eenheid eindigt ook zonder verzoek “vanzelf” op de datum dat er geen minimaal 95% belang meer is.
Voordelen van een fiscale eenheid zijn:
- U hoeft maar één aangifte vennootschapsbelasting in te dienen voor alle bv’s samen.
- Onderlinge positieve en negatieve resultaten van de verschillende BV’s kunnen direct (in het jaar) worden verrekend.
- Schuiven met activa (machines, onroerend goed) tussen de onderdelen van de fiscale eenheid kan zonder belastingheffing.
Nadelen van een fiscale eenheid zijn:
- Het opstaptarief voor de vennootschapsbelasting (19% in plaats van 25,8%) geldt maar één keer voor alle BV’s samen. Hiervan heeft u pas nadeel als de fiscale eenheid een hogere belastbare winst heeft dan € 200.000,-.
- Het maximum voor de investeringsaftrek wordt eerder bereikt waardoor deze faciliteit mogelijk niet optimaal kan worden toegepast. Maar let op: onderlinge huur en verhuur levert buiten fiscale eenheid geen aftrekrecht op.
- De Belastingdienst mag vorderingen van andere leden van de fiscale eenheid op de Belastingdienst verrekenen met de schulden van een lid van de fiscale eenheid dat die niet kan betalen. Deze situatie kan zich voordien bij bijvoorbeeld een (dreigend) faillissement van een onderdeel van de fiscale eenheid.
- Bij verbreking van een fiscale eenheid binnen 6 jaar nadat er activa tegen boekwaarde tussen de bv’s zijn overgedragen kan er belastingdruk optreden. Deze termijn kan verkort worden naar 3 jaar als voor de activa met uitgifte van eigen aandelen is betaald.
Meer informatie Team Ondernemen Economie en Fiscaliteit