Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Energiebesparings- en informatieplicht

Energiebesparings- en informatieplicht

In het kort

  • U heeft een energiebesparings- en informatieplicht wanneer uw bedrijf per jaar 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) of meer verbruikt.
  • U bent verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. 
  • De maatregelen die u kunt treffen staan in de Erkende maatregelenlijst.
  • U voldoet aan de informatieplicht door uiterlijk 1 december 2023 te rapporteren over de getroffen maatregelen via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Verbruikt uw bedrijf per jaar 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) of meer? Dan bent u op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer (en straks op grond van het Besluit activiteiten leefomgeving onder de Omgevingswet) verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder en de overheid hierover te informeren. Dit heet de energiebesparings- en informatieplicht.

Anders dan voorgaande jaren geldt die verplichting nu ook voor bedrijven die een eigen milieuvergunning hebben. Daarnaast geldt er voor zeer grote verbruikers en grote ondernemingen soms een onderzoeksplicht of een Energie-Efficiëntie (EED)-auditplicht. Via dit stappenplan, opgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO), kunt u kijken welke plichten u heeft.

De Erkende maatregelenlijst 
Veel bedrijven zitten boven (een van) de vermelde verbruiksdrempels en hebben daarmee een energiebesparings- en informatieplicht. Uw bedrijf kan aan die plicht voldoen door alle, op uw bedrijf van toepassing zijnde, erkende maatregelen uit te voeren.  

De erkende maatregelen zijn wettelijk vastgelegd en te vinden in de ‘Erkende maatregelenlijst’ (hierna: EML). Deze lijst bevat de maatregelen die voor de meeste locaties een terugverdientijd van 5 jaar of minder hebben. De EML en de daaraan verbonden systematiek vindt u hier.

De EML bevat drie groepen maatregelen: Gebouwgebonden maatregelen, Faciliteiten en Procesgebonden maatregelen. Niet alle maatregelen hoeven direct (op een zogenoemd ‘zelfstandig moment’) genomen te worden. Voor sommige maatregelen geldt een zogenoemd ‘natuurlijk moment’. U hoeft die maatregel pas te treffen indien zich een situatie van vernieuwing of reparatie voordoet, waarin u die maatregel gelijk mee kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van uw ramen voor beter isolerend glas tegelijk met een gevelrenovatie. 

Ondanks dat de EML op de meeste locaties van toepassing is, kan het zijn dat een bepaalde maatregel toch niet past bij uw specifieke activiteit. Daarom gelden voor sommige maatregelen randvoorwaarden. Voldoet u niet aan de randvoorwaarden, dan hoeft u die maatregel ook niet te treffen. 

De informatieplicht bij de energiebesparingsplicht
De informatieplicht geldt sinds 2019 voor één keer in de vier jaar. Informeren moet via het eLoket van de RVO. De deadline voor de komende ronde is 1 december 2023.

Heeft u een informatieverplichting maar rapporteert u niet op tijd of onvolledig? Dan kan het zijn dat de omgevingsdienst uit uw regio hiertegen handhavend optreedt. Rapporteert u wel, maar geeft u onterecht aan dat een maatregel is getroffen, dan kan hier zelfs strafrechtelijk tegen worden opgetreden. 

Aanvullende informatie
Gaat u maatregelen treffen en vraagt u zich af of er fiscale regelingen of subsidies beschikbaar zijn? Kijkt u dan hier.

Wilt u zich verder verdiepen en verbreden in energiebesparing en verduurzaming? Kijk dan op www.deb.nl. DEB staat voor Duurzaam Energie Besparen. DEB is een initiatief van MKB-Nederland en informeert ondernemers over de verplichte én vrijwillige energiebesparende maatregelen. DEB kent een eigen route naar het eLoket van de RVO. Ook langs deze weg kunt u voldoen aan de informatieplicht. 

Vragen?
Meer informatie kunt u vinden op de website van de RVO.

Mocht u verder vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met een adviseur bestuursrecht. U kunt hen bereiken via bj@metaalunie.nl of 030 - 605 33 44.

Bijeenkomsten