Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Sanctiemaatregelen

Sancties en handelsbelemmeringen

In het kort

  • Sancties zijn maatregelen van de internationale gemeenschap, of een individueel land, tegen (andere) landen, organisaties of personen, bijvoorbeeld bij een schending of bedreiging van de internationale vrede en veiligheid.
  • Er zijn economische en financiële sancties, wapenembargo’s en reis- en visumbeperkingen voor bepaalde personen.
  • Op dit moment zijn er sancties tegen China, Iran, Noord Korea, Rusland en Wit Rusland, maar ook tegen andere landen.

Sancties zijn dwingende maatregelen tegen landen, organisaties, bedrijven of individuen, die vaak in internationaal verband worden opgelegd. Er zijn financiële en handelsbeperkende sancties, wapenembargo’s en reis- en visumbeperkingen voor bepaalde personen. De Verenigde Naties (VN) en de Europese Unie (EU) kunnen internationale sancties opleggen. Dit doen ze wanneer de internationale vrede en veiligheid bedreigd wordt.

De EU kan ook sancties opleggen om op te komen voor vrede, internationale veiligheid, mensenrechten, de naleving van het internationaal recht, de democratie en de rechtsstaat. Daarnaast kunnen landen ook individueel sancties opleggen, of er kunnen tegensancties komen van de partij die geraakt wordt. Een voorbeeld zijn de Amerikaanse sancties tegen Iran, of de Russische tegensancties tegen de EU.

Waarom internationale sancties?

Het doel van sancties is om ongewenst gedrag van een land, bedrijf of individu te veranderen én voortzetting daarvan moeilijker te maken. Daarnaast is het de bedoeling om andere partijen af te schrikken om datzelfde ongewenste gedrag te vertonen. Sancties kunnen bijvoorbeeld de kans op een terroristische aanslag of de opbouw van een (kern)wapenarsenaal verkleinen. Sancties zijn tijdelijk en het doel is een preventief. Als het ongewenste gedrag veranderd kunnen de sancties weer opgeheven worden.

Sanctiewet
In Nederland worden sancties uitgevoerd via de Sanctiewet. Daarin staat ook welke straffen er staan op het overtreden van de regels. Afhankelijk van de zwaarte van de overtreding variëren deze van €10.000 tot €4.000.000 euro. Nederland zal over het algemeen niet zelf sancties opleggen, dat gebeurt in principe altijd in internationaal verband.

Rusland
Door de oorlog van Rusland met Oekraïne zijn er door EU en VN sancties opgelegd om het moeilijker te maken om zaken te doen met Rusland of met bepaalde organisaties of personen. Wilt u weten of u dit raakt? Raadpleeg dan het RVO loket. RVO – Ondernemersloket sanctiemaatregelen Rusland of bel Metaalunie.

Iran
Wilt u zakendoen met Iran? Dit is in principe mogelijk, maar wel een uitdaging mede i.v.m. de invloed van Amerikaanse sancties en problemen met het betalingsverkeer. Lees voor de huidige stand van zaken:


Handige links -  Informatiebronnen Internationale Sancties


Vragen?
Wilt u meer weten over de sancties? Neem contact op met Metaalunie, Team Ondernemen, Economie en Fiscaliteit (adviseur internationaal ondernemen), via oef@metaalunie.nl, of met Team bedrijfsjuridisch ledenadvies (bj@metaalunie.nl), of bel: 030-6053344.