Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Betaaltermijn van 30 dagen voor grote ondernemingen vanaf 1 juli ‘22

Betalingen

In het kort

  • Grote ondernemingen mogen met mkb-ondernemingen en zzp’ers een maximale betaaltermijn van 30 dagen afspreken.
  • Deze betaaltermijn is maar in een beperkt aantal gevallen van toepassing. Dat komt door wat onder ‘grote’ onderneming wordt verstaan. Hieronder leggen wij dit verder uit.

Op 1 juli 2022 is de Wet Betaaltermijn grote ondernemingen aangepast. De maximale betaaltermijn die door grote ondernemingen bij mkb-ondernemingen (en zzp’ers) mag worden gebruikt is teruggebracht van 60 naar 30 dagen. Spreken partijen toch een langere betaaltermijn af dan 30 dagen, dan is deze afspraak ongeldig en geldt automatisch een termijn van 30 dagen.

Wat vooraf ging
De kortere betaaltermijn is het gevolg van een evaluatie van de Wet uiterste betaaltermijnen die op 1 juli 2017 is ingevoerd. Deze wet heeft tot doel om paal en perk te stellen aan toegestane betaaltermijnen tussen mkb-ondernemingen (en zzp’ers) als leverancier en grote ondernemingen als klant. In de praktijk leiden lange betaaltermijnen namelijk tot nadelige gevolgen voor mkb-leveranciers die vanwege hun positie in de markt akkoord moeten gaan met extreem lange betaaltermijnen. Tijdens de evaluatie is gebleken dat het betalingsgedrag van grote ondernemingen aan het mkb niet echt is verbeterd. Met de aanscherping van maximaal 60 naar 30 dagen hoopt het kabinet het betaalgedrag van grote ondernemingen alsnog te verbeteren.

60 naar 30 dagen
Als een grote onderneming na 1 juli 2022 met een mkb-leverancier een betaaltermijn afspreekt van langer dan 30 dagen, is die afspraak ongeldig. De betaaltermijn wordt dan automatisch omgezet naar een termijn van 30 dagen. Over de betaling na 30 dagen moet de grote onderneming de wettelijke handelsrente (op dit moment 8%) betalen. De mkb-moet betaling van de rente binnen vijf jaar van de grote onderneming eisen.

Voor overeenkomsten die vóór 1 juli 2022 zijn gesloten geldt dat de aanscherping vanaf 1 juli 2023 in werking treedt.

Kortere betaaltermijn beperkt van toepassing
De impact van bovenstaande wetgeving is beperkt omdat de regels alleen gelden als de klant een grote onderneming is. Hiervan is alleen sprake als in de afgelopen 2 jaar aan 2 van de onderstaande 3 criteria is voldaan:

  • de waarde van de activa op de balans bedraagt meer dan € 20 miljoen.
  • de waarde van de omzet van de onderneming is meer dan € 40 miljoen;
  • de onderneming heeft meer dan 250 werknemers.

Er zijn op dit moment maar 3300 grote ondernemingen in Nederland, waardoor de impact van de nieuwe betaaltermijn beperkt is. De nieuwe regels gelden namelijk niet voor overeenkomsten tussen mkb-bedrijven onderling.

Conclusie
Uit de aanscherping van bovenstaande wet spreekt in ieder geval de wil om het probleem van late betaling door grote bedrijven aan te pakken. Alleen doordat de kortere betaaltermijn maar in een beperkt aantal gevallen geldt, is de impact klein. Daarnaast is de marktmacht die grote ondernemingen hebben tegenover het mkb nog steeds hetzelfde. Het is daarom maar zeer de vraag of deze aanscherping zal leiden tot een grotere bereidheid bij mkb-leveranciers om tijdige betaling te eisen van een grote onderneming en daarmee de klantrelatie op het spel te zetten.

Er is trouwens een tijdelijk meldpunt bij het ACM opgericht waar mkb-ondernemingen een anonieme melding kunnen doen over grote ondernemingen die de wettelijke betaaltermijn niet naleven. Het meldpunt vindt u op de ACM website.


Meer informatie?
Mocht u vragen hebben over bovenstaande, dan kunt u uiteraard contact opnemen met een bedrijfsjuridisch adviseur. E-mail: bj@metaalunie.nl, telefoon: (030) 605 33 44.

Ook interessant