Tijdens een werkbezoek aan de regio Zwolle is minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opgeroepen om structureel te investeren in een leven lang ontwikkelen en publiek-private samenwerkingen. Tijdens het bezoek stond het belang van langdurige partnerschappen tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven centraal. Met een sterke focus op een leven lang ontwikkelen en de technieksector als voorbeeld, gaf de regio een indrukwekkend inkijkje in haar innovatieve aanpak en samenwerkingen.
De minister bezocht onder andere LUX038 en de Breman Academy, praktijklocaties waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen. Deze locaties symboliseren de grensoverstijgende aanpak van Regio Zwolle, waarin innovatie, onderwijs en praktijk hand in hand gaan. Ook werden regionale initiatieven zoals "Switch naar Techniek" en samenwerkingen met bedrijven zoals Breman en Enexis gepresenteerd als krachtige voorbeelden van hoe publiek-private partnerships bijdragen aan vakmanschap en innovatie. Minister Van Hijum toonde zich onder de indruk: “In deze krappe arbeidsmarkt hebben we iedereen nodig. Zwolle heeft een koploperspositie, vooral door de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Dit is een inspirerend voorbeeld van hoe we samen grote stappen kunnen zetten.”
Inspirerende locatie
Margriet Bouma, regiosecretaris district Oost van Koninklijke Metaalunie, benadrukte het belang van samenwerking: “Samenwerking tussen technische sectoren via het Aanvalsplan Techniek, maar vooral ook tussen publiek en privaat. Een goed voorbeeld hiervan is LUX038, waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen. Dankzij de samenwerking tussen Opleidingsbedrijf Metaal (OBM) Oost en het Deltion College hebben we een inspirerende locatie kunnen creëren met een up-to-date machinepark. Hier worden praktijklessen vanuit het bedrijfsleven gecombineerd met theoretische vakken vanuit het onderwijs. Dit sluit perfect aan op de vraag van bedrijven en inspireert studenten.”
Samenwerking cruciaal
Ook Jurjen van Ligten, beleidsmedewerker Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Metaalunie, benadrukte de impact van samenwerkingen zoals het Overijssels Vakmanschap: “De samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid is cruciaal om arbeidsmarkttekorten in de techniek aan te pakken. Binnen het Overijssels Vakmanschap hebben we al bijna 400 mensen geplaatst bij technische bedrijven in de afgelopen drie jaar, en daarnaast 30 vrouwen begeleid naar een baan in de techniek. Dit laat zien hoe belangrijk maatwerk en goede begeleiding zijn.”