Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie
Uit het archief | 01 mrt 2024

WEEVERSNIEUWSTAD IN MARKNESSE

In het jaar 1931 neemt de smederij in Middenmeer Toon Weevers aan als smid voor de ‘Directie van den Wieringermeerpolder’ tegen een salaris van 35 gulden per week.

In het jaar waarop we nu terugkijken wordt de DDR (Duitse Democratische Republiek) officieel opgericht in de Sovjet-bezettingszone in Duitsland en komt de Citroën 2CV, in de volksmond beter bekend als de “lelijke eend”, in productie. En met de ondertekening van het Verdrag van Londen richten 10 Europese landen de Raad van Europa op. Het is ook het jaar dat mechanisatiebedrijf Weevers officieel van start gaat. Maar zoals dat zo vaak gaat in de historie, is er een aanloop tot de daadwerkelijke gebeurtenis die in dit geval al teruggaat naar begin 1931.

In dat jaar neemt de smederij in Middenmeer namelijk Toon Weevers aan als smid voor de ‘Directie van den Wieringermeerpolder’ tegen een salaris van 35 gulden per week. In augustus 1931 trouwt Toon met Truus Ernest en krijgen zij in Slootdorp één van de eerste twintig woningen toegewezen. In het huis is ook een kantoor van de directie Wieringermeer gevestigd. Vanaf 1936 tracht Toon zijn eigen smederij te krijgen, gesteund door pachters in de Wieringermeer. In de drie dorpen zijn al voldoende smederijen aanwezig waardoor het verzoek steeds weer werd afgewezen.

Naar de Noordoostpolder
De plannen voor het aanleggen van de Noordoostpolder, bieden nieuw perspectief. Nadat de Wieringermeer in 1941 gereed is, trekt de directie zich terug en richt alles op de Noordoostpolder. In 1942 wordt Toon Weevers overgeplaatst naar Lemmer, waar hij in de pas drooggevallen polder een werkplaats op moet  zetten. Vlak na de eerste verpachtingen in de Noordoostpolder verleent de directie Wieringenmeer afdeling Noordoostpolderwerken, in 1948, aan Toon Weevers toestemming een landbouwsmederij te beginnen. Daarvoor bouwt de directie een noodsmederij in Marknesse en komt het gezin ook daar te wonen in het eerste stenen huis van Marknesse. Op 1 januari 1949 gaat het bedrijf officieel van start.

 

 

Ambachtelijk werk
Het werk is vooral ambachtelijk: paarden beslaan, ploegscharen uitsmeden, lassen, richtwerk, constructiesmeedwerk, eggetanden beleggen en kachelpijpen installeren. Zonen Kees en Dik werken in de smederij en moeder Truus Weevers runt een kleine winkel in een hoek van de smederij, waar ze met name gereedschap, zoals hooi-, aardappel- en bietenvorken, graanwieders, zeisen en eenvoudige huishoudelijke artikelen zoals emmers en teilen verkoopt. In 1953 wordt een nieuwe smederij met woonhuis gebouwd op de huidige locatie. De filosofie is: voor een goede service moet je bij de zaak wonen. En dat ondersteunt Weevers nog steeds. De eerste trekker is een Massey-Harris 55K, met als inruil een werkpaard. Deze wordt al in 1948 verkocht, maar in 1957 verkrijgt het bedrijf het eerste Nederlandsche dealerschap van Fiat tractoren.

Zelfdenkende schoffels
Zoon Dik en zijn vrouw Trees nemen het bedrijf in 1967 over en moderniseren gebouwen en bedrijfsmiddelen. Dik heeft oog voor innovatie, maatwerk en samenwerking, vaak ingegeven door klanten. Voor fruittelers maken ze zelfdenkende schoffels, plukstellingen en kistenoprapers (bekend als “Pakpony”). Voor de akkerbouwers produceren ze onder meer ontsmettingsbakken, transporteurs en stortbakken. Ook is Dik in diverse besturen actief, wat hem een benoeming als Lid van verdienste voor Metaalunie oplevert. Als hij in 1994 plotseling overlijdt, zetten zijn vrouw Trees en zoons Adrie en Peter het bedrijf voort in nauwe samenwerking met broer Tonny vanuit de Nieuwstad in Lelystad. Belangrijk is de overstap in 1999 naar het Massey Ferguson dealerschap voor heel Flevoland.

 

 

Future Farming Flevoland
In 2004 is het bedrijf één van de initiatiefnemers van Future Farming Flevoland en introduceert gps-techniek in Flevoland. Vanaf 1 maart 2006 rijden tractoren van Weevers automatisch op twee centimeter nauwkeurig over de akkers. Ze grijpen de schaalvergroting, professionalisering en toename van grotere landbouwmachines aan om in 2006 een grote moderne werkplaats te bouwen.
In 2020 dopen ze de bedrijfsnaam om tot WeeversNieuwstad na samenvoeging van de drie vestigingen Lelystad, Rutten en Marknesse. Hiermee effenen ze de weg voor de vierde generatie Rick en Tom Weevers. De mechanisatiebranche innoveert snel, de eerste klanten van WeeversNieuwstad rijden met autonome veldrobots van Agxeed. Door één sterk bedrijf te maken, is het slagvaardiger om aan deze veranderingen invulling te geven en zich verder te ontwikkelen.

Ook interessant