Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie
Rechtgezet | 01 mrt 2024

VERSTOORDE RELATIE

Kan een uitgeleende werknemer, ondanks een relatiebeding, ongestraft via een andere werkgever voor dezelfde inlener gaan werken?

Detacheringsbureau De Link bv heeft Frank in dienst. Frank is een topper in engineering. Een grote klant van De Link is een fabrikant van tuinbouwmachines: Van Rooi bv. Frank wordt met grote regelmaat uitgeleend door De Link aan Van Rooi. De Link baalt dan ook als Frank aangeeft weg te gaan. Dit valt bovendien midden in een project bij Van Rooi. Bij zijn vertrek spreken Frank en De Link met elkaar af dat hij dit project nog zal afmaken. Hierna geldt onverkort het relatiebeding uit de arbeidsovereenkomst. Hierin staat dat Frank gedurende één jaar na het einde van zijn arbeidsovereenkomst niet voor klanten van De Link mag werken.

Nadat het project bij Van Rooi is afgerond, komt De Link erachter dat Frank toch weer voor Van Rooi machines ontwerpt. De Link stond per ongeluk in de cc van een e-mail van Van Rooi aan Frank over een aankomend project. Frank beroept zich op de Waadi (Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs). Deze wet zou Frank beschermen tegen belemmeringen om in dienst te treden bij het bedrijf waar hij aan uitgeleend is geweest. Hun relatiebeding is daarom nietig, aldus Frank. Hij wil de boete van € 15.000 die De Link claimt niet betalen.

Niet in dienst
De rechter beoordeelt of Frank wel beschermd wordt door de Waadi. De Waadi geldt voor de situatie waarin een uitgezonden arbeidskracht (Frank) in dienst wil treden bij de inlenende partij (Van Rooi). Frank blijkt echter niet in dienst bij Van Rooi. In plaats daarvan leent een ander bedrijf hem uit aan Van Rooi. De Waadi kan Frank in dit geval dus niet redden, aldus de rechter. De Link kan Frank gewoon aan zijn relatiebeding houden. Het bedrijfsbelang van De Link bij het handhaven van het relatiebeding is groot. Frank wist dit. Er was bij zijn uit dienst treden niet voor niks over Van Rooi gepraat en er was uitsluitend voor het lopende project een uitzondering gemaakt. Dat Frank vlak voor zijn vertrek offertes van De Link aan Van Rooi aan zichzelf had gemaild, om zijn diensten via zijn nieuwe werkgever concurrerend te aan te bieden, speelt ook mee in het oordeel. Frank moet € 15.000 euro boete aan zijn oud-werkgever betalen.
 

HOE ZIT HET PRECIES?
Een organisatie die arbeidskrachten ter beschikking stelt aan anderen, mag een arbeidskracht niet in de weg staan bij het in dienst treden bij de inlener na afloop van de uitzending. Dit vloeit voort uit de Waadi (Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs). Deze belemmering vanuit de Waadi is niet van toepassing als de werknemer ─ via een andere werkgever ─ voor de inlener gaat werken. De werknemer kan dit niet ongestraft doen als hij een relatiebeding heeft getekend. Heeft u hierover vragen, neem dan contact op met Team Sociaaljuridisch Advies, via sj@metaalunie.nl.


MR. MIRJAM BOS
BEDRIJFSJURIDISCH ADVISEUR
KONINKLIJKE METAALUNIE

Ook interessant