Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie
Rechtgezet | 21 jul 2025

VAN DE REGEN IN DE DRUP

Het komt vaker voor dat bedrijven niet reageren op zogeheten ‘ingebrekestellingen’. Dit zijn (meestal schriftelijke) berichten van een opdrachtgever of klant waarin een (als het goed is ‘redelijke’) termijn wordt gegeven om gemaakte afspraken alsnog na te komen.

Waarom is het belangrijk een ingebrekestelling te herkennen en niet te negeren?

Tijdens een rustige periode neemt Staalbouwer Loodsman bv de opdracht aan een gebouw te realiseren naast het bedrijfspand van Koopacking. Die fabriceert en verkoopt verpakkingsmiddelen. Er is steeds meer vraag naar warehousing: vandaar de gewenste uitbreiding. In de opdracht komt te staan dat het gebouw rond week 33 zal worden opgeleverd.

Pand nog niet klaar
De tijd gaat snel. Bij Ben, directeur van Loodsman, vliegen de opdrachten inmiddels weer om zijn oren. In week 33 ontvangt hij een e-mail van Koopacking. Ben weet zonder het te openen al waar het over gaat; het pand is nog niet klaar. Ben verwijdert de e-mail en stuurt Koopacking een berichtje via WhatsApp: “Er wordt hard aan gewerkt!!” Hij kan tenslotte geen ijzer met handen breken.

In verzuim geraakt
Een week later verschijnt er een aangetekende e-mail van Koopacking. Hierin staat dat Koopacking de overeenkomst (gedeeltelijk) ontbindt. Het pand zal door een ander, op Bens kosten, worden afgemaakt. Daarnaast claimt Koopacking schadevergoeding. Hij loopt immers omzet mis, omdat zijn warehousingopdrachten voorlopig geen doorgang kunnen vinden. Nu heeft hij Ben's volle aandacht. Helaas is het te laat. De advocaat van Ben wijst hem erop dat zijn bedrijf, door niet inhoudelijk in te zijn gegaan op de ontvangen ingebrekestelling, in verzuim is geraakt. Koopacking mocht hun overeenkomst waarschijnlijk terecht ontbinden en zijn schade op Loodsman verhalen.


INGEBREKESTELLING
Het komt vaker voor dat bedrijven niet reageren op zogeheten ‘ingebrekestellingen’. Dit zijn (meestal schriftelijke) berichten van een opdrachtgever of klant waarin een (als het goed is ‘redelijke’) termijn wordt gegeven om gemaakte afspraken alsnog na te komen. Als hier niet, of afwijzend, op gereageerd wordt, raakt de ontvanger ‘in verzuim’. En als er dan niet met succes een beroep kan worden gedaan op,b ijvoorbeeld, de Metaalunievoorwaarden, kan dit betekenen dat de ontvanger schadeplichtig wordt en de overeenkomst zelfs (gedeeltelijk) ontbonden mag worden.

Ontvang jij een ingebrekestelling? Neem deze serieus en neem voor advies contact op met één van de bedrijfsjuridisch ledenadviseurs via bj@metaalunie.nl.


MR. MIRJAM BOS
bedrijfsjuridisch adviseur
Koninklijke Metaalunie

Ook interessant

Adverteren in M+T

Wilt u in contact komen met leden van Metaalunie? Dan is Metaal + Techniek een uitermate geschikt platform.

De totale verspreide oplage van Metaal + Techniek is 12.000. En met een meeleesfactor van 3 is het werkelijke bereik ruim 36.000 professionals.

Meer informatie? 

Elma Media BV
 

Reinier Terpstra
0226 - 331 693
06 - 127 455 45
r.terpstra@elma.nl

 

Jochem Meijer
06 - 412 744 13
j.meijer@elma.nl