Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie
Voorwoord voorzitter | 29 mrt 2024

GELIJK SPEELVELD IN HEEL NEDERLAND

In de praktijk loopt Nederland vaak ver voor de Europese muziek uit. Zeker als het gaat om wet- en regelgeving. We voldoen aan Europese eisen, maar zetten er nog een “kop” bovenop.

Al jaren pleit Koninklijke Metaalunie voor een zogeheten Europees level playing field, een gelijk speelveld. Dit is een term om situaties te beschrijven waarin alle deelnemers een gelijke kans hebben om te slagen of te concurreren. Het gaat erom dat iedereen met dezelfde basisvoorwaarden begint, zonder oneerlijke voordelen of belemmeringen.

In de praktijk loopt Nederland vaak ver voor de Europese muziek uit. Zeker als het gaat om wet- en regelgeving. We voldoen aan Europese eisen, maar zetten er nog een “kop” bovenop. Op die manier leggen we het af tegen landen waar zelfs Europese regelgeving niet altijd de maat is. Een gelijk speelveld is noodzakelijk om internationaal een rol van betekenis te blijven spelen. Op een gelijk speelveld kunnen we op een eerlijke wijze concurreren met onze buitenlandse concurrenten. Wij roepen al jaren dat gelijke regels voor de EU én op wereldniveau daarom een must zijn.

‹‹ ‘Het gaat erom dat
iedereen met dezelfde
basisvoorwaarden
begint’ ››

Groei heel lastig
Maar waar we het eerst hadden over een gelijk speelveld met andere Europese landen, is er nu iets anders gaande. Het ontbreken van een gelijk speelveld is nu in Nederland een “dingetje” geworden. Want de plek waar je in Nederland gevestigd bent, is steeds meer bepalend voor je concurrentiekracht. Natuurlijk waren bedrijven altijd al afhankelijk van hoe ondernemersgezind gemeentelijk beleid is, maar daar is nu bijvoorbeeld ook netcongestie bij gekomen. Ga maar na: ben je gevestigd op een plek waar nog wel aansluitvermogen op het elektriciteitsnet is, dan kun je nog groeien en verduurzamen. Heb je de pech dat de netwerkbeheerder je bijvoorbeeld vraagt machines stil te leggen op bepaalde tijden of krijg je niet voldoende stroomcapaciteit om uit te breiden, dan is groeien heel lastig. En ook de hogere belasting op fossiele brandstof geeft regionale voordelen.

Ruimte krijgen
Voor ondernemers is het vaak lastig om al deze regionale, provinciale en lokale verschillen te doorgronden. Dat kost veel tijd, soms is het inschakelen van derden nodig om procedures en voorschriften te begrijpen en toe te passen. En het leidt vaak tot frustratie. Een mogelijke oplossing is het gelijktrekken van de regelgeving en het ondersteuningsbeleid op zowel nationaal als lokaal niveau. Dat geeft duidelijkheid aan ondernemers. En gelijke kansen. Dan kunnen ze bezig zijn met ondernemen in plaats van regelgeving. Natuurlijk ook met voldoende ruimte om te zorgen dat ze creativiteit kunnen blijven gebruiken in de bedrijven. Want dat is ondernemers eigen: die gaan niet bij de pakken neerzetten en wachten tot een probleem zich vanzelf oplost. Maar dan moeten ze wel de ruimte krijgen voor die creatieve dadendrang. In heel Nederland.


MARK HELDER VOORZITTER
KONINKLIJKE METAALUNIE

Ook interessant