Na langdurige en intensieve onderhandelingen hebben werkgevers en vakbonden eindelijk een principeakkoord bereikt over de nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf, onderdeel van de cao's in de Metaal en Techniek. Het is wat je noemt een ‘stevig akkoord’. Maar wel hard nodig. Wij hadden nog een inhaalslag te maken ten opzichte van andere cao’s en de hoge inflatie.
Dit akkoord is van groot belang voor zowel werkgevers als werknemers en biedt duidelijkheid voor de komende periode tot en met 2026. De verbeterde arbeidsvoorwaarden zijn cruciaal om technische vakmensen voor de sector te behouden in concurrentie met sectoren om ons heen en de sector aantrekkelijk te maken voor nieuw talent. We hebben gekozen voor een robuuste verbetering van de lonen. Dat is essentieel om de sector vitaal en aantrekkelijk te houden.
Vitaliteit
Naast loonsverhogingen richt het akkoord zich op de regeling vervroegd uittreden (RVU) voor werknemers met een zwaar beroep en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. Vakmensen zijn en blijven in mijn ogen belangrijk in onze maakindustrie. Ze moeten zo lang mogelijk fit en gezond hun bijdrage aan de sector kunnen leveren. En als dat niet meer kan, moet er een vangnet voor hen zijn, en dat is de RVU voor zware beroepen. In het akkoord is afgesproken de wachtlijsten voor de RVU-regeling weg te werken, zodat alle werknemers die in aanmerking komen, hiervan gebruik kunnen maken. Tenslotte hebben wij met vakbonden afgesproken om te investeren in programma's die de vitaliteit van werknemers bevorderen en een positieve leercultuur stimuleren. Iets dat belangrijk is om de ontwikkelingen en kansen op het gebied van digitalisering, automatisering en productiviteitsverbetering op te kunnen pakken en in het bedrijf te implementeren. Ook zijn er al afspraken gemaakt over de nieuwe pensioenregeling, die per 1 januari 2026 ingaat.
Strategische investering
Dit akkoord is daarom niet alleen een reactie op de huidige uitdagingen, maar ook een strategische investering in de toekomst van onze sector. Het vormt een stevige basis waarop de sector kan blijven groeien en innoveren in de komende jaren. Maar daar is uiteraard meer voor nodig dan een marktconforme cao. Het moet wel verdiend en betaald worden. Dat is niet voor elk bedrijf vanzelfsprekend. Innovatie, vernieuwing, productiviteit: het zijn de thema’s waar we nu nog meer met elkaar de schouders onder moeten zetten. Net als het ondernemersklimaat in Nederland. Het werk begint nu!
Mark Helder
Voorzitter Koninklijke Metaalunie