Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Een warm gebaar

Blog
Een warm gebaar

In het kort

‘Bij familiebedrijven is de loyaliteit van zowel de ondernemers als het personeel groot. De eigenaren zijn ook eerder genegen genoegen te nemen met minder en leggen zelf geld in om een moeilijke periode door te komen. Familiebedrijven hebben ook een grotere betrokkenheid bij de gemeenschap.’ Dit zijn niet mijn woorden, maar afkomstig van Tweede Kamerlid Hilde Palland die ze in ons blad Metaal + Techniek liet optekenen. Het zijn wel woorden waar ik het meer dan 100% mee eens ben. Ik kan zelfs toevoegen dat mkb-maakbedrijven niet alleen heel vaak in organisatorische zin familiebedrijven zijn, maar dat het woord familie nog meer slaat op het hele bedrijf.

‘Bij familiebedrijven is de loyaliteit van zowel de ondernemers als het personeel groot. De eigenaren zijn ook eerder genegen genoegen te nemen met minder en leggen zelf geld in om een moeilijke periode door te komen. Familiebedrijven hebben ook een grotere betrokkenheid bij de gemeenschap.’ Dit zijn niet mijn woorden, maar afkomstig van Tweede Kamerlid Hilde Palland die ze in ons blad Metaal + Techniek liet optekenen. Het zijn wel woorden waar ik het meer dan 100% mee eens ben. Ik kan zelfs toevoegen dat mkb-maakbedrijven niet alleen heel vaak in organisatorische zin familiebedrijven zijn, maar dat het woord familie nog meer slaat op het hele bedrijf. De ondernemer en zijn medewerkers vormen met elkaar een familie. Lief en leed wordt gedeeld, elke verjaardag gevierd en er is een warme band met de gezinnen van de medewerkers. Het verbaast me dan ook niets dat ik steeds vaker verhalen hoor van mkb-ondernemers die hun medewerkers te hulp schieten in deze moeilijke tijd. Zelfs tijdens deze uitgerekte hete zomer, waarin het gasverbruik bij particulieren redelijk laag is, voelen we de pijn van extreem hoge energieprijzen. In alle bochten wringen om rond te kunnen komen is nu al een probleem voor velen. Dat ondernemers een steentje willen bijdragen aan het verzachten van het energieleed, verdient veel lof en waardering. Ondernemers zelf zullen dat zelden aan de grote klok hangen, maar het mag weleens gezegd worden. 

 

Met dit in gedachten, is het dan ook onbegrijpelijk dat het kabinet ervoor gekozen heeft om werkgeverslasten stevig te laten stijgen. Daarbij liggen met name twee zaken voor ondernemers zwaar op de maag: de extra lastenverzwaringen voor het mkb die voor 2023 zijn aangekondigd en de stijging van de energiekosten waar het energie-intensieve mkb mee te kampen heeft. Het voelt als het straffen van bedrijven. Van familiebedrijven. En dus ook van de medewerkers. Mkb-bedrijven zouden juist beloond en zelfs gefaciliteerd moeten worden in hun bijdragen aan het verzachten van het energieleed van hun medewerkers, hun ‘familieleden’. Geef daarom ondernemers de financiële ruimte om goede dingen te doen. Om de koopkracht van hun medewerkers op peil te houden. En dat kunnen zij als enigen hier en nu, vandaag. Beloon dat door een eenmalige uitkering niet te bestraffen met een torenhoge navordering of belastingheffing en stop met het verhogen van werkgeverslasten. Voorkom een extra koude winter met een bijzonder warm gebaar!

Gerelateerd