In de huidige arbeidsmarkt worstelen veel bedrijven met het invullen van vacatures. Deze uitdaging houdt voorlopig aan of kan zelfs nog verergeren. Eigenlijk is daardoor het behouden, binden en boeien van je personeel ‘het nieuwe werven’. Het verminderde aanbod van mensen noopt je vaker te kijken naar doelgroepen, waar je normaal niet snel aan denkt. En gelukkig doen MKB-maakbedrijven dat ook steeds vaker.
Er zijn vele mogelijkheden! Naast de jeugd is de zij-instroom een goede mogelijkheid. Mensen die vanuit een andere sector de overstap maken naar de techniek. Hun eerdere werkervaring brengt frisse kijk op zaken en nieuwe vaardigheden in de technische sector. Mogelijk brengen ze competenties met zich mee, die digitalisering en automatiseringsprocessen binnen bedrijven ondersteunen. Met omscholingstrajecten en het bieden van leerwerkplekken kunnen we deze groep snel aan de gang hebben.
Statushouders kunnen ook bijdragen aan het oplossen van het personeelstekort in de technische sector. Velen van hen hebben in hun land van herkomst al een technische achtergrond of zijn gemotiveerd om zich in deze richting te ontwikkelen. Het bieden van taalondersteuning en het erkennen van buitenlandse diploma’s kunnen hun deelname aan de arbeidsmarkt bevorderen.
Er is nóg een grote groep potentiële werknemers. En dat zijn vrouwen. Slechts 16% van het totaal aandeel werkenden in de technische sectoren is nu vrouw. Omdat 70% daarvan binnen 10 jaar de sector weer verlaat, is er echt werk aan de winkel. Uit onderzoek blijkt, dat met meer vrouwen op de werkvloer het verzuim terugloopt, werkgevers aantrekkelijker worden, meer aanvullende talenten in huis worden gehaald en het een impuls geeft aan innovatie.
Vrouwen enthousiasmeren voor de techniek is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn nog niet veel rolmodellen. De beeldvorming dat techniek iets is voor jongens, ontstaat al op zeer jonge leeftijd. Dat wil niet zeggen dat we ons niet moeten inspannen hiervoor! En vooral onszelf een spiegel voorhouden. Want hoe komt het dat er zo weinig vrouwen instromen en vervolgens ook weer zoveel uitstromen? Krijgen vrouwen hetzelfde salaris en dezelfde mogelijkheden als mannen? Het is vooral ook nodig dat mannen hierover meedenken en -praten. Hier staan wat checklists om zelf mee aan de slag te gaan.
Laat de internationale vrouwendag op 8 maart de start zijn om vrouwelijke medewerkers permanent in het zonnetje te zetten. Om vrouwelijke technische collega’s nog meer als rolmodel te laten stralen en zo de aantrekkingskracht van de sector voor vrouwelijke collega’s te vergroten. Niet alleen omdat ze het verdienen, maar ook om te laten zien hoe normaal het is dat een vrouw als gewaardeerd medewerker onderdeel van het team is.
Mark Helder
Voorzitter Koninklijke Metaalunie