Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Stroomloze schok

Blog
Stroomloze schok

Netcongestie leidt ertoe dat mkb-ondernemers die hun productiecapaciteit willen uitbreiden nul op het rekest krijgen. Uitbreiding van het machinepark en/of uitbreiding van de bedrijfstijden zijn onmogelijk, omdat het elektriciteitsnet de daarmee gemoeide zwaardere aansluiting niet kan leveren. Omdat nog niet iedereen de urgentie van netcongestie begrijpt, heb ik het al eens bestempeld als een ‘nationale crisis’. Metaaluniebestuurder Auke Sjoerd Tolsma van Polderstaal omschreef het in een artikel in De Telegraaf treffend als ‘een worsteling, die ondernemers in de MKB-maakindustrie het zicht op de toekomst ontneemt’. 

Creatieve oplossingen
Het goede nieuws is dat ondernemers niet lijdzaam toekijken bij dit soort enorme maatschappelijke uitdagingen. Ze willen en moeten verder en komen dus met slimme oplossingen. Zoals het samenwerken van bedrijven in ’energiehubs’ om zo de beschikbare capaciteit beter te verdelen. Het delen van stroom leek dé oplossing. Deze zogenaamde groepscontracten leken het middel bij uitstek om, vooruitlopend op de definitieve oplossing, enigszins het hoofd te bieden aan de congestie. Maar helaas: de landelijke netbeheerder TenneT greep onlangs hard in: in Flevoland, Utrecht en Gelderland zal alleen bij wijze van hoge uitzondering plaats zijn voor een dergelijke hub.

Energiezekerheid
TenneT stelt dat er onvoldoende netwerkcapaciteit is, ook al zijn ondernemers bereid onderling in tijd te schuiven met hun stroomverbruik. Wij zijn daarom extra bezorgd over de energiezekerheid; in het bijzonder bij bedrijven in deze provincies. Bij veel bedrijven wordt zo het zicht op de toekomst ontnomen. Want het heeft bijvoorbeeld geen zin te investeren in een tweede lasersnijmachine als die vervolgens niet gebruikt kan worden omdat er simpelweg geen stroomcapaciteit voor is. Het zet het economisch verdienvermogen van Nederland ernstig onder druk. 

Zorgen
Metaalunie heeft richting de Tweede Kamer haar bezorgdheid uitgesproken over de netcongestie en met klem aangedrongen op onmiddellijke uitvoering van alle denkbare creatieve oplossingen, maar ook onconventionele maatregelen niet te schuwen. Dus naast investeren in de uitbreiding en modernisering van het elektriciteitsnetwerk, is het uitermate belangrijk om slimme technologieën en concepten te implementeren. Maar ook door middel van de juiste keuzes de beschikbare capaciteit te verdelen zodat de elektrificering in balans gaat met mogelijkheden en behoud van ons verdienvermogen. Dat juist de creatieve oplossingen de nek om worden gedraaid, is een grote schok. Alleen dan wel een ‘stroomloze schok’…

Mark Helder
Voorzitter Koninklijke Metaalunie

Gerelateerd