Koninklijke Metaalunie is blij met de plannen van het kabinet om het tekort aan technisch personeel aan te pakken. Er is aandacht voor techniek en technologie in het onderwijs, van basisscholen tot aan universiteiten. De technische opleidingen worden daarin specifiek benoemd ook op het gebied van her-, om- en bijscholing voor bestaand en nieuw personeel (Leven Lang Ontwikkelen. LLO).
Het is positief dat het kabinet de uitwerking van een aantal grote hervormingen samen zal doen met maatschappelijke partijen, zoals werkgeversorganisaties. Het is niet meer dan logisch dat Metaalunie hierin participeert. Het kabinet benoemt deze gevraagde samenwerking en betrokkenheid van werkgeversorganisaties op meerdere plekken expliciet zoals bij onder andere:
- Opstellen agenda arbeidsproductiviteit;
- Herstelplan kwaliteit onderwijs;
- Opstellen gemeenschappelijke LLO-agenda;
- Top over arbeidsmarktkrapte;
- Belang van gezond en veilig werken.
Voor Metaalunie is het hierbij belangrijk dat onderwijs en bedrijfsleven in de regio nog sterker formeel gaan samenwerken bij deze initiatieven, bijvoorbeeld via bestaande publiek-private samenwerking en de bedrijfsvakscholen Metaal. De specifieke onderdelen worden hieronder verder toegelicht.
Verhoging arbeidsproductiviteit
Het kabinet wil de arbeidsproductiviteit binnen het mkb verhogen, door onder andere in te zetten op het stimuleren van ‘arbeidsbesparende innovaties’ in het mkb. Metaalunie pleit hier al jaren voor en onderschrijft de aandacht van het kabinet van harte. Nog slimmer werken, nog meer automatiseren en inzetten op nieuwe technieken zijn essentieel om concurrerend te kunnen blijven en om het tekort aan technische vakmensen op te vangen.
Positief is dat het kabinet een arbeidsproductiviteitsagenda aankondigt, maar vooralsnog is onduidelijk wat de concrete plannen van het kabinet zijn en hoeveel het kabinet hier echt op wil investeren. Maar Metaalunie is blij met deze stap van het kabinet en pakt graag de handschoen op om gezamenlijk een Arbeidsproductiviteitsagenda – of liever nog een ‘Kabinetsprogramma Arbeidsbesparende innovaties’ – concreet in te gaan vullen.
Hertelplan Kwaliteit Onderwijs
Het kabinet wil basisvaardigheden, zoals rekenen, lezen en schrijven, gaan versterken. Metaalunie mist echter de aandacht voor technische vakvaardigheden in deze aanpak. Technische vaardigheden zouden inmiddels ook bij de basisvaardigheden in het po en vo moeten behoren. Zowel de praktische als de digitale vaardigheden. Ook hierbij kunnen praktijkgerichte programma's een goede rol spelen om kinderen alvast in aanraking te laten komen met hun technische talenten.
Door de snelle technologische ontwikkelingen hecht Metaalunie veel waarde aan innovatie in het opleiden van toekomstige werknemers. Metaalunie vindt dat het kabinet hier met voorrang aandacht voor moet hebben.
LLO
Metaalunie ondersteunt de inzet van het kabinet op om- en bijscholing via Leven Lang Ontwikkelen (LLO) als een cruciale pijler voor een wendbare en weerbare arbeidsmarkt. De technologische ontwikkelingen in de maakindustrie gaan snel, en het is essentieel dat werknemers zich tijdens hun werkzame leven blijven ontwikkelen. Metaalunie benadrukt dat LLO niet alleen van belang is voor de huidige werknemers, maar ook voor mensen die willen instromen in de technische sectoren. Metaalunie gaat hierover het gesprek aan met de ministeries over de opstelling van de agenda LLO.
Strategisch pact voor tekortsectoren
Metaalunie juicht het initiatief van het kabinet toe om in de zomer van 2025 een pact te sluiten met studenten, werknemers, werkgevers en onderwijsinstellingen in het mbo van harte toe. Dit pact biedt een belangrijke kans voor de toekomst van de MKB-maakindustrie. De ervaring van Metaalunie toont aan dat regionale samenwerking tussen onderwijs en de technische sector daarbij essentieel is om vakmensen op te leiden die de maatschappelijke opgaven van Nederland kunnen ondersteunen. De bedrijfsvakscholen Metaal kunnen hier een goede verbindende rol in spelen.
Metaalunie ondersteunt ook de aandacht binnen dit pact voor het bevorderen van de instroom van vrouwen en andere ondervertegenwoordigde doelgroepen in de techniek evenals de erkenning van kleinschalig vakmanschap voor het behoud van erfgoed in de regio’s. Door samen te werken binnen dit pact kunnen we niet alleen de instroom naar technische beroepen vergroten, maar ook zorgen voor een inclusievere sector waarin diversiteit en vakmanschap centraal staan. "Deze samenwerking is een waardevolle aanvulling op nieuwe initiatieven zoals de LLO-agenda en de sectorale leercultuurcampagne en sluit goed aan bij de ambitie van Metaalunie om blijvend te investeren in publiek-private samenwerkingen, onder andere via het eigen opleidingsfonds, voor een duurzame toekomst van deze innovatieve sector.
Nieuw arbeidsmarktsysteem
In het bijzonder ondersteunt Metaalunie de "Gouden Poort"-aanpak uit het Aanvalsplan Techniek, waarbij de toegang tot technische beroepen via een vernieuwd sectoraal arbeidsmarktsysteem met slimme en vernieuwende leer-werktrajecten wordt gefaciliteerd. Deze aanpak, die gericht is op een brede instroom van vakmensen, moet onderdeel zijn van de regionale arbeidsmarktstructuur waar Metaalunie zich intensief in wil betrekken.
Metaalunie wil een sleutelrol spelen in het verbinden van de sectorale en regionale structuur, zodat de aansluiting tussen bedrijfsleven, onderwijs en arbeidsmarkt optimaal wordt benut. Ook de oprichting van de regionale werkcentra gaat hierin een rol spelen.
Sectorale ontwikkelpaden
In een sectoraal Ontwikkelpad staat beschreven hoe een (beoogd) werknemer zich stapsgewijs via verschillende functies binnen onze sector kan ontwikkelen tot een volledig gekwalificeerde beroepskracht. Ontwikkelpaden geven inzicht in carrièreperspectieven en bijbehorende opleidingsmogelijkheden voor werkenden én werkzoekenden. Hiermee willen de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) het in samenwerking met sectoren makkelijker maken voor mensen om:
- in te stromen in onze sector
- over te stappen uit een andere sector of
- door te stromen dan wel breder inzetbaar te zijn binnen onze sector.
Sectorale Ontwikkelpaden dragen zo bij aan meerdere maatschappelijke doelen: het verminderen van personeelstekorten, de re-integratie van de brede doelgroep werkzoekenden en een leven lang ontwikkelen. Metaalunie voert over het opstellen van deze ontwikkelpaden voor de Metaalsector overleg met het ministerie van SZW.
Versterking van het praktijkgericht onderwijs door een sterkere formele samenwerking met het bedrijfsleven
Een belangrijk onderdeel voor een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven is de versterking van het praktijkgerichte onderwijs, zoals in de verschillende praktijkgerichte programma's (pgp’s) en de bbl-leerroute in het mbo. “De pgp's en bbl-route spelen een cruciale rol in het bieden van praktijkgericht onderwijs, waarbij leerlingen en studenten direct in de arbeidsmarkt kunnen meedraaien.”
Daarom staat Metaalunie volledig achter het bbl-offensief, dat laat zien hoe groot de toekomstperspectieven zijn voor studenten die deze leerweg volgen. De praktijkervaring die zij opdoen, opent de deur naar uitstekende carrièremogelijkheden.
Kwaliteit docenten
In de Werkagenda mbo zijn afspraken gemaakt over mogelijkheden voor docenten en andere onderwijsgevenden om zich te ontwikkelen en te professionaliseren. Metaalunie zal zich vooral hard maken bij de politiek om hierin ook de rollen voor de hybride docent, instructeur en de praktijkopleider in mee te nemen. Want net als de docenten in het onderwijs spelen deze professionals een belangrijke rol in de opleiding van de student en/of zij-instromer.
Er wordt ook een duidelijke focus gelegd op het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt, waarbij publiek-private samenwerking (PPS) wordt gestimuleerd. Specifiek voor de technische sectoren, zoals de metaalindustrie, wordt een skillsgerichte benadering gepromoot. Dit houdt in dat studenten beter worden voorbereid op de arbeidsmarkt via flexibele onderwijsprogramma’s en praktijkgerichte stages.
studenten die deze leerweg volgen. De praktijkervaring die zij opdoen, opent de deur naar uitstekende carrièremogelijkheden.
Subsidie Praktijkleren
Vanuit de Subsidieregeling Praktijkleren is maximaal € 2.700,- per jaar per leerling beschikbaar als tegemoetkoming voor de begeleiding van deze bbl’er tijdens de leerperiode in de praktijk. Bij een vol jaar begeleiding staat deze vergoeding niet in verhouding tot de regeldruk. Een bbl’er valt immers onder dezelfde wettelijke verplichtingen als iedere andere werknemer. Om ervoor te zorgen dat werkgevers leerwerkplekken beschikbaar blijven stellen moet de huidige vergoeding uit hoofde van de Subsidie Praktijkleren én gegarandeerd én structureel worden verhoogd en niet zoals in de huidige miljoenennota worden verlaagd.
Aanvalsplan Techniek
Metaalunie werkt samen met sociale partners en het kabinet om de arbeidsmarktkrapte in de technologische industrie terug te dringen door de uitrol van het Aanvalsplan arbeidsmarkttekorten techniek, bouw en energie.
Arbeidsomstandigheden
Metaalunie ondersteunt het belang van gezond en veilig werken. De manier waarop dit het beste bereikt kan worden, is niet door de regeldruk verder te vergroten, maar door goede (decentrale) sectorspecifieke afspraken te maken zoals met betrekking tot de branche RI&E en de arbocatalogus 5xbeter. Met de Arbovisie 2040 werkt het kabinet aan veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Metaalunie draagt graag bij aan de nadere invulling hiervan.