Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Een duurzaam ondernemende gemeente


De producten en oplossingen die MKB-maakbedrijven op duurzame wijze ontwikkelen, dragen bij aan grote maatschappelijke uitdagingen zoals netcongestie, de energietransitie en klimaatadaptatie. Om dit te blijven doen, hebben ze verbinding nodig met onderwijs, kennisinstellingen en andere bedrijven. Jouw gemeente kan hier een cruciale rol in spelen. Ondernemers willen graag, maar lopen vaak tegen barrières aan waar jouw gemeente het juiste zetje in de goede richting kan geven.


Wat kan de gemeente doen?

  • Jaag duurzame innovatie en transitie aan. Pak de regie bij het vormen of aansluiten bij gemeentelijke of regionale innovatieclusters. Stimuleer energiecoöperaties, zodat netcongestie niet de remmer is op verduurzaming.
  • Bedrijven willen verduurzamen; daar snijdt het mes aan twee kanten voor gemeente én bedrijven, door vanuit de gemeente bedrijven te ondersteunen om kennisclusters te vormen.
  • Faciliteer een smart grid waar elektriciteit slim wordt verdeeld tussen bedrijven die stroom over hebben en bedrijven die stroom nodig hebben. Veel ondernemers lopen aan tegen de huidige beperkingen op het elektriciteitsnet. Dat speelt zowel bij de invoer van elektriciteit (omschakeling van fossiel aangedreven naar elektrisch aangedreven apparatuur) als de afvoer daarvan (terugleveren van duurzaam opgewekte energie). Het mes snijdt hier aan twee kanten: bedrijven kunnen verder met de verduurzamingsopgave én de netbelasting neemt af, waardoor ruimte ontstaat voor woningbouw.
  • Betrek bij aanbestedingen de hele keten voor een innovatieve en circulaire beoordeling.
  • De MKB-maakindustrie biedt mogelijkheden als reparatie, revisie en hergebruik van materialen.
  • Zorg bij het maken van bestemmings- en omgevingsplannen voor voldoende ruimte om te innoveren en te verduurzamen.
  • Circulair ondernemen vraagt meer ruimte op bedrijventerreinen. Benut daarom de kansen van de Omgevingswet en faciliteer bedrijven door de inzet op flexibele omgevingsplannen op bedrijventerreinen. En voorkom hiermee onzekere, dure en lange vergunningsprocedures.
  • Breng met het bedrijfsleven in kaart wat de circulaire ruimtevraag is en bepaal hierop de ruimtelijke en economische strategie.
  • Efficiënter en circulair ruimtegebruik vraagt soms clustering en bedrijfsverplaatsing. Deze zogenoemde ‘schuifruimte’ is noodzakelijk, maar moet financieel haalbaar zijn. Stimuleer en investeer met provincies en regiogemeenten om te komen tot een Verplaatsingsfonds. Dit fonds vergoedt de verhuis- en verplaatsingskosten van ondernemers en verleidt hen versneld een alternatieve locatie voor hun bedrijf te zoeken.


Wat kunnen we samen doen?

  • We kunnen jouw gemeente ondersteunen bij oplossingen voor netcongestie en klimaatvraagstukken, bijvoorbeeld met slimme manieren om lokaal en regionaal energie op te slaan. 
  • Ontsluiten van goede voorbeelden en kennis die bij de ondernemers zit als het gaat om slimme oplossingen voor allerlei maatschappelijke uitdagingen zoals op het terrein van energietransitie en netcongestie met Smart Energy Hubs.


Benut en faciliteer het innovatieve vermogen van MKB-maakbedrijven voor de economische, maatschappelijke en duurzaamheidsuitdagingen van jouw gemeente.