(Di)isocyanaten vormen een basisbestanddeel van met name PUR-isolatieschuim, lijmen en kitten maar ook een tal van verfsystemen en lakken bevatten (di)isocyanaten. Mensen die blootgesteld worden aan deze stoffen (inademen en huid) kunnen een allergie ontwikkelen, waaronder astma. In het kader van REACH-wetgeving moet iedereen die professioneel werkt met deze producten met succes een opleiding over het veilig gebruik van (di)isocyanaten hebben afgerond.
Waar kan een opleiding gevolgd worden?
Diverse partijen hebben gezamenlijk een online opleidingsplatform ontwikkeld waar gebruikers en verwerkers van (di)isocyanaten opgeleid kunnen worden en kunnen voldoen aan de nieuwe regelgeving. Op dit platform kunnen industriële en professionele verwerkers ofwel een opleiding volgen via e-learning (zelfstudie) of zich inschrijven voor een klassikale opleiding met een geaccrediteerde trainer. Aanmelden voor de opleiding, kan met deze link.
Verder geldt dat:
- de opleiding met goed gevolg moet worden afgelegd om met (di)isocyanaten te mogen blijven werken;
- de werkgever verantwoordelijk is om dit per medewerker te registeren en;
- de opleiding iedere vijf jaar herhaald moet worden.
Correcte etikettering van producten
Vanaf 24 augustus 2023 geldt tevens de verplichting dat op de verpakking van (di)isocyanaten wordt vermeld dat een specifieke opleiding vereist is voor alle industriële en professionele verwerkers van de stof. Dit geldt ook voor producten die al in het schap liggen. De volgende vermelding moet worden geplaatst op een manier die zichtbaar verschilt van de rest van de etiketinformatie: ‘Per 24 augustus 2023 moet voor industrieel of beroepsmatig gebruik een passende opleiding zijn voltooid.’
Posters over veilig omgaan met (di)isocyanaten
Er zijn posters beschikbaar over hoe u veilig kunt omgaan met (di)isocyanaten. Klik op het plaatje om de posters te downloaden.
Meer info en vragen
Meer informatie over de REACH-restrictie voor (di)isocyanatenis is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling sociaaljuridisch ledenadvies (sj@metaalunie.nl).