Welke typen energiecontracten zijn er?
Energiecontracten zijn er in diverse soorten, met elk een eigen reden om voor deze contractvorm te kiezen.
Variabel
Een variabel contract houdt in dat de tarieven voor een m3 gas en/of een kWh elektriciteit periodiek aangepast worden en daarmee de beweging van de groothandelsmarkten volgen. Er zijn verschillende soorten contracten welke vooral afhankelijk zijn van de grootte⁽¹⁾ van de elektriciteits- of gasaansluiting:
- Kleinverbruik aansluiting
o Variabel contract; het tarief kan hier maandelijks, per kwartaal of halfjaarlijks aangepast worden. Voor het begin van een periode worden door de leverancier de tarieven aan de klant gecommuniceerd. De periode die wordt aangeboden verschilt per leverancier.
o Dynamisch contract; Alleen af te sluiten wanneer u een slimme energiemeter heeft hangen. Het verbruik van ieder uur van een dag wordt uitgelezen en afgerekend tegen de uurprijs van dat uur, welke dagelijks tot stand komen op de EPEX-spotmarkt⁽²⁾, vermeerderd met een vergoeding voor de leverancier. Gas gaat op basis van daggemiddelden.
Bij een variabel contract is de contractprijs voor aanvang van een periode bekend. Bij een dynamisch contract is dit echter pas achteraf bekend omdat de prijzen op de EPEX-spotmarkt dagelijks tot stand komen. Pas na afloop van de maand wordt duidelijk wat het uiteindelijke tarief is geworden.
Bij zowel een variabel als een dynamisch contract geldt een opzegtermijn van 30 dagen.
Hieronder zijn als voorbeeld de prijzen te zien van de EPEX-spotmarkt voor 22 april 2023.
Bron: www.epexspot.com
- Grootverbruik aansluiting
Afnemers met een variabel contract voor een grootverbruik aansluiting hebben altijd een contract op basis van de EPEX-spotmarkt. Ook hier zijn twee varianten van;
o Ongewogen gemiddelde prijs; De maandfactuur komt (achteraf) tot stand door het gemiddelde te nemen van alle uurprijzen van die maand en dat te vermenigvuldigen met het verbruik, plus een vergoeding voor de leverancier. (gas gemiddelde per dag)
o Gewogen gemiddelde prijs; Het tarief voor een maand komt tot stand door het verbruik van elk uur te vermenigvuldigen met de uurprijs van dat uur, plus een vergoeding voor de leverancier.
De opzegtermijn van een variabel contract ligt bij grootverbruikers vaak op 30 dagen. Dit is echter geen wettelijke bepaling en kan dus afwijken. De opzegtermijn staat vermeld in uw contract.
Redenen voor het kiezen voor een variabel contract kunnen zijn:
o U weet dat u de einddatum van een vast contract niet gaat halen i.v.m. een verhuizing of verkoop van het pand
o Energiekosten kunnen aan uw afnemers van goederen of diensten in rekening gebracht worden
o (Bij dynamisch of spotcontract) U kunt sturen met uw verbruik. U kunt een deel van uw verbruik verplaatsen naar de goedkopere uren op een dag
Vaste prijs
Bij een vaste prijscontract wordt voor een periode van 1 tot maximaal 5 jaar een prijs afgesproken die voor de gehele contractduur geldt. Hierbij bent u dus voor langere tijd zeker van de prijs die u voor een m3 gas of kWh elektriciteit betaalt.
o Voor zakelijke kleinverbruikers is de opzegtermijn van een vaste prijscontract 30 dagen voor einde contract. Wanneer het contract eerder beëindigd wordt mag de leverancier, mits bij aangaan van het contract kenbaar gemaakt, op één van de volgende manieren een opzegvergoeding berekenen:
o 15% van de waarde van wat u verbruikt zou hebben als u klant was gebleven
o Het verschil tussen de marktprijs van het contract toen u overstapte en de verwachte opbrengst van het contract als u klant was gebleven, plus maximaal 50 euro administratiekosten
o Maximaal 100 euro voor elk jaar dat u eerder opzegt.
Wanneer bij het aangaan van het contract niet kenbaar is gemaakt welke van de bovenstaande methoden wordt gebruikt, mag de leverancier geen opzegvergoeding berekenen.
o Voor grootverbruikers zijn geen wettelijke bepalingen opgenomen voor wat betreft de opzegvergoeding. Hierbij kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de complete restwaarde van het contract wordt aangerekend.
De belangrijkste reden om te kiezen voor een vaste prijscontract is prijs-/budgetzekerheid.
Een voor- en nadeel van een vaste prijscontract kan zijn dat het afsluiten hiervan altijd een momentopname betreft. Wanneer de marktprijzen na het afsluiten van de overeenkomst dalen dan profiteert u voor langere tijd niet van deze daling. Bij een stijging daarentegen blijft u de lagere prijzen behouden en loopt u geen risico op hogere kosten.
Strategische inkoop (bundeling)
Door zoveel mogelijk (kleine en grotere) afnemers te bundelen kan schaalgrootte gecreëerd worden. Strategische inkoop vindt plaats wanneer het in te kopen volume groot genoeg is om dit in delen aan te kopen. Er kunnen dan diverse strategieën toegepast worden om de energieprijzen zo laag mogelijk te krijgen.
Door middel van deelaankopen in de periode voor start van de levering van energie kan het verwachte verbruik voor een bepaalde periode(meestal een jaar) ingekocht worden. Het gewogen gemiddelde van deze deelaankopen vormt uiteindelijk een vaste prijs voor deze periode. Door op de juiste momenten een deelaankoop te doen kan een zo laag mogelijke prijs gerealiseerd worden. Ook kunnen in een stijgende markt de effecten van deze stijging beperkt worden.
Door voor gebundelde inkoop te kiezen kan voor verbruikers vaak gunstigere contractvoorwaarden verkregen worden.
Voetnoten
⁽¹⁾ Wat voor aansluiting heeft u?
Kleinverbruik
o Elektriciteit; aansluitwaarde van maximaal 3 x 80 ampère.
o Aardgas; Gasmeter tot en met het type G25.
Alle aansluitingen groter dan bovenstaande zijn grootverbruik aansluitingen. Kleinverbruikers worden door de wet beter beschermd dan grootverbruikers voor wat betreft contracten en opzegvergoedingen.
⁽²⁾ Wat is de EPEX-spotmarkt?
Op de groothandelsmarkten kan energie voor meerdere jaren vooruit ingekocht worden (termijnmarkt). Er vindt echter ook dagelijks handel plaats voor de volgende dag. Dat gebeurt voor elektriciteit op de EPEX-spotmarkt en voor aardgas op onder andere de (LEBA) TTF Spotmarkt. Dagelijks komt door vraag en aanbod voor ieder uur van de volgende dag een uurprijs tot stand.