Bedrijven die gevaarlijke stoffen in huis hebben – of kunnen hebben – in hoeveelheden die boven de vastgestelde drempelwaarden uitkomen, zijn ARIE-plichtig (Aanvullende Risico-Inventarisatie en -Evaluatie). Zij moeten zich als ARIE-bedrijf melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Bedrijven moeten zelf controleren of de ARIE-regeling voor hen van toepassing is. Hoe u dit doet ziet u hier; u kunt ook gebruik maken van de rekenhulp van ION (Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland). Wanneer u denkt dat u als bedrijf ARIE-plichtig bent, meldt u dit bij de Nederlandse Arbeidsinspectie via het online meldformulier ARIE-bedrijven.
De herziene ARIE-regeling, die per 1 januari 2023 is ingegaan, gaat waarschijnlijk gelden voor een deel van de leden van Koninklijke Metaalunie. In onze branche zal het vooral gaan om o.a. galvaniseer- en anodiseerbaden, beitsbaden, sterk alkalisch ontvettingsbaden en producten die organische oplosmiddelen bevatten.
Als een bedrijf op dit moment al ARIE-plichtig is, moet het bedrijf ook vanaf 1 januari 2023 aan de herziene ARIE-regeling voldoen, met uitzondering van het opstellen van scenario's en noodplan. Er worden bij deze bedrijven regelmatige controles uitgevoerd.
Wordt het bedrijf onder de herziene regeling voor het eerst ARIE-plichtig, dan geldt een overgangstermijn van 1 jaar. In dit jaar kan het bedrijf de verplichtingen uit de ARIE-regeling toepassen. Bij deze bedrijven richten inspecties zich in het eerste jaar vooral op voorlichting.
Met vragen kunt u gratis terecht bij zogenaamde Verbetercoaches. Dit zijn ervaren inhoudsdeskundigen op het gebied van onder meer gevaarlijke stoffen. Deze Verbetercoaches zijn telefonisch te bereiken via de Verbeterlijn: 0800 555 50 05 en via de website 5xbeter. Voor vragen kunt u ook contact opnemen met onze afdeling Sociaaljuridisch Ledenadvies.