Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

De Europese conflictmineralenverordening

Europese regelgeving schadelijke stoffen

In het kort

  • Importeert u een bepaalde hoeveelheid van mineralen en metalen met tin, tantaal, wolfraam of goud? Dan heeft u mogelijk verplichtingen onder de EU-conflictmineralenverordening.
  • Een verklaring van conformiteit aan bovengenoemde verordening aan uw afnemer is geen wettelijke verplichting maar is mogelijk contractueel afgesproken.

De EU-verordening (2017/821), de Europese conflictmineralenverordening, geeft regels over de invoer van conflictmineralen. De verordening is in 2017 in werking getreden, maar vanaf 2021 vloeien hier verplichtingen uit voort. Deze EU-verordening is doorgevoerd in nationale regelgeving in de Uitvoeringswet Verordening conflictmineralen.  


De verordening zorgt er voor dat EU-bedrijven op een verantwoorde manier tin, tantaal, wolfraam en goud (vaak samen afgekort als ‘3TG’) inkopen. Het moet voor gewapende groepen onmogelijk worden om conflictmineralen te gebruiken als bron van inkomsten. Daarom moeten de bedrijven er op toezien dat hun toeleveranciers niet bijdragen aan de financiering van gewapende conflicten. Dit om ernstige mensenrechtenschendingen tegen te gaan.


Verplichtingen voor Unie-importeurs
Deze regelgeving geeft verplichtingen voor alle ondernemingen in de EU die meer dan een bepaalde hoeveelheid van mineralen en metalen met tin, tantaal, wolfraam of goud importeren. De gehele lijst van mineralen en metalen die onder de verordening vallen staan in bijlage I van de verordening 2017/821. 

De verordening is niet van toepassing op bedrijven die minder dan de vastgestelde hoeveelheden importeren. Deze ‘volumedrempels’ leest u ook in bijlage I van de verordening. De verordening vindt u hier.
 
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een overzichtelijk informatieblad gemaakt met daarin alle relevante informatie en verplichtingen die uit deze regelgeving voortvloeien. Hier kunt u het informatieblad vinden.
 

Conformiteitsverklaring aan uw afnemer is niet verplicht  
Een verklaring van conformiteit aan bovengenoemde verordening aan uw afnemer is geen wettelijke verplichting die volgt uit de verordening. De verplichting tot een conformiteitsverklaring kan wel contractueel zijn afgesproken. Het verstrekken van die verklaring heeft dan geen wettelijke grondslag, maar komt voort uit een gemaakte afspraak. 
 
Het kan zijn dat uw afnemer als conformiteitsverklaring een bepaald format of template gebruikt. Soms wordt hiervoor de Conflict Minerals Reporting Template (CMRT) gebruikt. De conformiteitsverklaring is echter vormvrij, dus de verklaring in een andere vorm aanleveren is toegestaan, mits uw afnemer daarmee akkoord gaat. 
 

Vragen of meer informatie
Mocht u nog vragen hebben of wenst u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs bestuursrecht Johan Smits of Marianne Zijlstra via bj@metaalunie.nl of 030 - 605 33 44. 

Ook interessant