Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Consumentenregels die gelden vanaf 28 juni 2022

Zakendoen met consumenten

In het kort

  • Er zijn nieuwe regels voor leden die producten of diensten verkopen aan consumenten.
  • De regels zijn grotendeels op 28 juni 2022 in werking getreden. Alleen de regels over het aankondigen van kortingen treden pas later in werking, namelijk op 1 januari 2023.
  • Hoe u aan de regels kunt voldoen, leest u in onze notitie.

Er zijn nieuwe regels voor ondernemers die producten of diensten verkopen aan consumenten. Hieronder zullen wij kort ingaan op de nieuwe regels over reviews en het aankondigen van kortingen. Onderaan dit artikel kunt u over deze nieuwe regels een notitie downloaden. De regels over reviews zijn al in werking getreden, de regels over het aankondigen van kortingen volgen later pas. Wanneer precies, is nog onbekend.

Maar dit zijn niet de enige ontwikkelingen op het gebied van consumentenrecht. Op 27 april 2022 zijn namelijk weer andere regels in werking getreden. Wij verwijzen u voor uitleg hierover graag naar dit deel van onze website en naar dit bericht.

Reviews (de regels hierover gelden vanaf 28 mei 2022)
Een andere belangrijke wetswijziging gaat over reviews. Als een ondernemer mensen de gelegenheid biedt reviews over zijn producten of diensten te schrijven, geldt straks dat hij alleen ‘echte’ reviews mag (laten) publiceren. Dit geldt ook voor beoordelingen op social media (‘likes’). Met ‘echt’ wordt bedoeld dat reviews afkomstig moeten zijn van personen die het product of de dienst daadwerkelijk hebben gekocht of gebruikt. Ondernemers zijn verplicht dat te controleren. Daarnaast moeten ondernemers transparant zijn over hoe zij met reviews omgaan. Dat betekent bijv. dat ondernemers op hun site, als dat de plek is waar zij hun reviews publiceren, moeten aangeven hoe zij controleren dat reviews echt zijn en wat hun beleid is ten aanzien van de publicatie van reviews. Hoe u hier precies aan kunt voldoen, leest u in de notitie die u bij ons kunt opvragen of downloaden.

Kortingen aankondigen (de regels hierover gelden vanaf 1 januari 2023)
De eerste nieuwe wettelijke regel gaat over het aankondigen van kortingen op producten. Een ondernemer kan een product op verschillende manieren met korting aanbieden. Hij kan de nieuwe verkoopprijs noemen (‘nu voor € 100,-‘), hij kan aangeven dat sprake is van een kortingspercentage (‘vandaag 20% korting’) of hij kan een bedrag noemen dat afgaat van de vorige prijs (‘alleen morgen € 25,- korting’). In al deze gevallen geldt dat de ondernemer de consument moet informeren over de ‘vorige’ prijs van het product. Bij het bepalen van de vorige prijs is de hoofdregel dat de ondernemer de laagste prijs van dat product moet nemen in een periode van 30 dagen voordat de ondernemer de korting gaat toepassen. Hiermee wordt voorkomen dat ondernemers de prijs van een product voorafgaand aan een kortingsactie kortstondig fors verhogen alleen maar om zo een gunstigere korting aan de consument te kunnen voorspiegelen.

Meer informatie
Voor meer informatie over de nieuwe regels kunt u de notitie over dit onderwerp hieronder downloaden.
 

Ook interessant