Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Douane Goederencode: wat is het en hoe vind ik het?

Van exportorder tot levering

In het kort

  • HS-codes staan voor 'Harmonized System codes'
  • Deze codes worden gebruikt om goederen te classificeren en te identificeren bij export en import.
  • De goederencode is de kern van alle douaneaangiften
  • Een wereldwijd uniforme goederencode is belangrijk voor o.a. het afhandelen van douaneformaliteiten, verzamelen van statistieken, voldoen aan sanctiebeleid.

Wanneer product(en) de douane aan de grens van de EU passeren is het nodig een goederencode te vermelden op de factuur. Aan de hand hiervan weet de douane óf en hoeveel heffingen er van toepassing zijn, en of het om strategische goederen gaat. De goederencode wordt ook gebruikt voor de handelsstatistieken.

Wat zijn HS codes / douane goederencodes?
De HS code (Harmonized System-code), is de basis van alle douanecodes en is ontwikkeld door de Wereld Douane Organisatie (WDO). Een HS-code wordt wereldwijd gebruikt voor het indelen van producten en is in Nederland ook bekend als GS-code (Geharmoniseerd Systeem). HS-codes beschrijven de aard van een product, zoals het type materiaal waaruit het is gemaakt, de functie en de eigenschappen.

De goederencode is de kern van alle douaneaangiften. Een uniforme goederencode zorgt ervoor dat belanghebbenden over de hele wereld weten welke goederen er met een bepaalde code bedoeld worden. 

Ze worden gebruikt bij het afhandelen van allerlei douaneformaliteiten. Ze zijn nodig om de tarieven en belastingen te bepalen die van toepassing zijn op een product bij het importeren of exporteren ervan, voor het verzamelen van statistieken, het voldoen aan sanctiebeleid, et cetera. De eerste 6 cijfers van de HS code zijn (meestal) internationaal gelijk, daarna kunnen de cijfers (nationaal) verschillen. Elk land kan de HS code uitbreiden met 2-4 cijfers om verder te specificeren.

Goederencodes voor uitvoer en invoer uit de EU
Voor uitvoer uit de EU gebruiken we GN codes. Dit zijn acht-cijferige goederencodes gebaseerd op de HS-code. Deze goederencodes worden gebruikt om de export van goederen te volgen, om handelsstatistieken op te stellen en om te bepalen of exportcontroles of exportvergunningen nodig zijn voor bepaalde goederen.

Voor invoer in de EU gebruiken we de TARIC codes. Dit zijn tien-cijferige goederencodes, op basis van de HS-code. Deze extra cijfers worden ook wel de "statistieknomenclatuur" genoemd en geven meer informatie over de oorsprong van het product, de samenstelling en andere specifieke kenmerken. 

Intrastat codes
De EU houdt het handelsverkeer tussen de lidstaten bij aan de hand van de GN-codes. De GN-codes staan daarom ook bekend als Intrastat-codes.

Waar vind ik de juiste goederencode?
Hoe vindt u een HS-code of goederencode voor uw product? Hiervoor kunt u verschillende bronnen gebruiken.

Hoe zoek je een code?
In de lijsten staan afdelingen, hoofdstukken, categorieën / posten, etc. Je kunt de codelijsten snel doorzoeken, door te trechteren. Dus door steeds te kiezen wat het meest van toepassing is en uit te sluiten wat niet.

  1. Klik in het gebruikstarief van de douane op het tabblad ‘nomenclatuur’.
  2. Vervolgens op ‘raadplegen via nomenclatuur’.
  3. Je komt bij de goederencode van een product door de gewenste gele mapjes aan te klikken en steeds de keuze te maken wat (het meest) van toepassing is.


Vragen over de juiste indeling van je product
Heeft u twijfels over de juiste code, dan is het verstandig om hier hulp bij te vragen. Vooral als het risicovolle producten betreft (producten met een hoog percentage invoerrechten, landbouw- of antidumpingheffingen, dual-use-goederen, strategische goederen).U kunt u de Douane om hulp vragen via het gratis telefoonnummer T: 0800-0143. Of neem contact op met een douanespecialist (consultant) of een douane expediteur. Ook kunt u het CBS vragen mee te denken over de juiste code, maar de douane is wel leidendNeem contact op met CBS. U dient in alle gevallen zelf al gekeken te hebben welke codes van toepassing zouden kunnen zijn.

Controleer jaarlijks uw goederencodes
Zijn de codes voor u al bekend? Houd er rekening mee dat er jaarlijks per januari wijzigingen worden doorgevoerd in de goederencodelijst. Zorg dus dat u uw codelijst bijwerkt rond die periode. De wijzigingen worden einde van het jaar bekend gemaakt in november, december. Per 2023 zijn er bijvoorbeeld 200 codes gewijzigd. U kunt via de 'transponeringsbrief' van de Nederlandse Douane controleren of de goederencodes en de daaraan gekoppelde invoerrechten voor uw producten veranderen. Wijzigingen gelden in 2023 onder andere voor enkele machines, ruw aluminium, en metalen magneten.

Handige links


Vragen?
Wilt u hulp bij het vinden van de code? Of heeft u vragen? Neem contact op met ledenadviseur Internationaal Ondernemen, Birgit Voorhuis, via voorhuis@metaalunie.nl, of via T: 030-6053344. En via het secretariaat oef@metaalunie.nl.

 

Ook interessant

Bijeenkomsten